Nekategorizirano

Ob rekordno napihnjenem proračunu škrtost soboških oblastnikov do Sobočanov

Bog ali kdor koli drug je pač hotel, da pokrajina ob Muri nima kakšnega višjega hriba tipa Pohorje, kjer bi se lahko mladi in malo manj mladi pozimi smučali, sankali ali deskali. Tudi sicer je bil  v zadnjih letih bog zelo škrt do Pomurce, kar se snežne odeje tiče, za uživanje zimskih radosti smo bili torej obsojeni na odhod na slovenska ali tuja smučišča. Nekdanji župan soboške mestne občine Anton Štihec se je zato pred petimi leti odločil, da bodo z denarjem občinskega proračuna sredi Murske Sobote na Trgu kulture preko zime namestili drsališče. Občina je s tem prisluhnila večletnim željam in pobudam občanom, da se v mestu ponovno vzpostavi drsališče ter poživi praznično in zimsko dogajanje.

Od takrat pa do danes je bilo v zimskem času sredi mesta postavljeno drsališče, mlado in staro pa se je lahko brezplačno drsalo. Izvajalca KOTA d.o.o. iz Petrovč so mestne oblasti našle preko javnega razpisa. Tudi za to zimsko sezono so z razpisom našli izvajalca. Par dni po Miklavževem je bila ledena površina nared in drsališče je bilo od dopoldanskih do večernih ur dobro obiskano., prava gneča pa je bila ob sobotah in nedeljah. Tudi v šolah so za učence in dijake pripravili učne ure drsanja.

Že ob napovedi drsalne sezone so Sobočani pristrigli z ušesi ob informaciji, da bo drsališče obratovalo do zadnjega januarja 2018.Je posredi morda napaka v datumu, so se spraševali, vendar iz mestnih dvorov župana Jevška posebnih odzivov ni bilo. Prišel je zadnji, 31. januar, ko so  delavci družbe Kota pričeli z demontažo drsališča. »Pogodba z mestno občino se je iztekla,« nam je prijazno povedal Božidar Žvokl s podjetja Kota. Kar sredi zime in še zimske počitnice so pred durmi, smo ga pobarali.  Kaj pa vsi ti mladi in manj mladi, ki so se dnevno prihajali drsat? «Odgovor poiščite na mestni občini Murska Sobota. Mi smo jim prve dni januarja na njihovo povpraševanje (podpisana Nada Török) poslali ponudbo s stroškovnikom za še en mesec obratovanja drsališča, vendar iz uprave soboške mestne občine odgovora nismo dobili. Torej smo se lotili demontaže drsališča,« nam je še dejal Božidar Žvokl.

In kolikšen znesek je v igri, smo ga vprašali. Naštel je vse stroške, povezane z najemom agregata za hlajenje iz Avstrije, stroške zaposlenih preko študentskih napotnic in še nekaj drugih postavk; «Dobrih 10.000 evrov bi morala zagotoviti mestna občina Murska Sobota,« je odvrnil. Kako je s tem, zakaj niso z upravljalcem drsališča podaljšali pogodbo še v mesec februar, ko zima šele prihaja, pred učenci in dijaki pa so zimske počitnice, smo pobarali urad soboškega župana Aleksandra Jevška. Ob tako debelem in rekordno napihnjenem proračunu za leto 2018 pa ni vrag, da se nekje ne bi našlo 10.000 evrov, s katerimi bi Sobočanom omogočili še mesec dni drsanja. Konec koncev ima župan Aleksander Jevšek proste roke, da s  prerazporeditvijo nekje postrga teh deset tisočakov, kar bi lahko storil brez soglasja mestnih svetnikov. Odgovora zaenkrat še nismo dočakali. Je pa zanimivo, da vsi soboški elektronski in digitalni mediji, ki so tako rekoč proračunski priskledniki soboške mestne občine, danes niti z besedo niso poročali o tem, da je za Sobočane drsalne sezone konec.

Ps. Božidar Žvokl nam je zagotovil, da bi ob telefonskem klicu iz županstva soboške mestne občine vnovič zagnali agregat. Kaj ti pomaga debel in prenapihnjen občinski proračun, ko pa so Jevškovi do Sobočanov škrti, široko odprte pa imajo denarnice, ko so posredi strankarski interesi SD in SMC! Še več, svojemu SD partijskemu kolegu Matevžu Frangežu je mimo javnega razpisa iz proračunskih virov zagotovil 38.758,00  evrov za kakor piarovskje storitve! Torej, proračun  je namenjen predvolilnemu hvalisanju o tem, kaj vse bodo storili, če…..?!

Boris Cipot          

Mogoče vam bo všeč