Nekategorizirano

Ob Dnevu zmage nad nacizmom. Danes venec pred spomenik položili prvorazredni zmagovalci 2. SV Rusi

Razlika med včerajšnjo in današnjo slovesnostjo pred spomenikom padlim rdečearmejcem in partizanom v središču Murske Sobote je več kot očitna, kar dovolj zgovorno potrjujejo tudi fotografije. Včeraj, ko so vence polagali predstavniki drugorazrednih tmagovalcev, Ukrajine, Gruzije in Azerbajdžana,  komaj kaj ljudi, nobenega praporja veteranskih organizacij. Danes, ko je prišla v Mursko Soboto venec polagat prvorazredna zmagovalka druge svetovne vojne Rusija, povsem drugačna ikonografija, v kateri ni manjkalo komunističnih totalitarnih simbolov.

Le prvi govornik je bil isti in tako kot včeraj, je tudi danes svoj nastop izrabil za lastno promocijo kot kandidat Židanove SD za evropskega poslanca. V maniri svojega strankarskega predsednika je opozoril na pojave novodobnega fašizma, ki dobiva korenine tako doma, kakor v sosednjih državah. Da je treba v luči evropskih volitev biti na to pozoren, je dejal Jevšek, ker si lahko po njegovem z zmago desnice obetamo Evropo sovraštva, populizma, žic in pregrad na naših mejah. Če pa bi zmagali njegovi socialdemokrati, bi živeli v Evropi spoštovanja in medsebojnega spoštovanja, miru in pravičnosti..

Ambicije soboškega župana Aleksandra Jevška, kar se Bruslja in Evrope tiče, vsak dan večje. Dobro obveščeni pravijo, da ob morebitni neizvolitvi v Evropski parlament, Jevšek računa na pomemben položaj v evropskih inštitucijah.

Sicer pa je Jevška pri kandidaturi javno podprl tudi Milan Kučan, zadnji šef slovenske komunistične partije in prvi slovenski predsednik, danes pa upokojenec, ki ima v rokah organizacijske vajeti letošnjega praznovanja 100 letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Mogoče vam bo všeč