Nekategorizirano

Ob Dnevu državnosti dr. Milan Zver pripravil slovesnost v dvorani dr. Jožeta Pučnika v EU parlamentu

Dr. Milan Zver je v stavbi Evropskega parlamenta v Bruslju organiziral manjšo slovesnost v spomin na 25. junij 1991, ko sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Dogodka, ki je potekal v konferenčni dvorani dr. Jožeta Pučnika, so se udeležili evropski poslanci Romana Tomc, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Irena Joveva in Klemen Grošelj ter mnogi drugi Slovenci.

Slovesnost je s slovensko himno otvoril Moški pevski zbor iz Kočevja, potem pa so zbrane poleg dr. Zvera nagovorili še ostali evropski poslanci.

Poleg počastitve Dneva državnosti je bila slovesnost namenjena tudi spominu na dr. Jožeta Pučnika, izjemnega demokrata in očeta slovenske državnosti, po katerem je bila pred letom dni v Evropskem parlamentu poimenovana konferenčna dvorana.

Ime dr. Jožeta Pučnika je neločljivo povezano z obstojem slovenske države, bil je ključna figure slovenske in evropske zgodovine in kot je dejal njegov sin, Gorazd Pučnik, je bil dr. Pučnik “ponosen Slovenec in ponosen Evropejec, ki je sanjal Slovenijo v Evropi”.

Dr. Zver je zbrane spomnil, da “je Slovencem uspelo ustanoviti svojo državo, saj je imela v pravem trenutku na pravih mestih prave ljudi, pa tudi prave prijatelje v tujini.

Slovenija leta 1991 ni nastala slučajno, kot etnični organizem je slovenski narod obstajal že dolgo pred tem, o tem pričajo Brižinski in drugi spomeniki”, je poudaril dr. Zver.

“Če želimo Slovenijo ohraniti za naše zanamce, potem se moramo truditi tudi za obstoj Evropske unije”, je še dodal evropski poslanec.

Po slovesnosti so se zbrani odpravili proti slovenskemu spomeniku na Schumannovem krožišču, ki stoji med zgradbo Sveta EU in Evropsko komisijo, pred katerega so položili cvetje v barvah slovenske zastave.

         

Pevski zbor pa je še pred spomenikom zapel nekaj slovenskih pesmi.

Mogoče vam bo všeč