Nekategorizirano

Ob Božiču, prazniku Jezusovega rojstva – Tiha noč, sveta noč- najlepša božična pesem vseh časov

Kdo jo je napisal? Kako sploh do uglasbitve besedila,  kaj se je najprej nameravalo s to pesmijo in kaj je iz tega nastalo?

Avtor izvirnega nemškega  besedila Stille nacht (dobesedni prevod Tiha noč) je  duhovnik Joseph Mohr. Sama pesem kot taka  je bila napisana leta 1816 v malem kraju Mariaphar.

In kako potem?

Do dneva pred sam Sveti večer nič pretresljivega. Tako kot vsepovsod v tem času, zimskem času ko so še zime bile podobni zimam in primerno temu ostalim razmeram ki jih povzročajo zimske pritikline kor so sneg, mraz in ostalo, se je tudi v Avstriji tega časa zima leta 1818 ponašala z radodarnostjo in debelo zimsko odejo. Posledično temu z neprehodnostjo in neprevoznostjo v kolikor je sploh pomislil na to.  Tako je bilo v takratnem mestecu Obernhof, dobrih 20 kilometrov proti nemški  meji  iz Salzburga. Ob bregovih reke Salzach so ljudje delali po svojih močeh vsaka svoje na svojem bregu in za svojo državo na eni Nemčija na drugi Avstrija. Zima in poledenela reka je združila mesti in prebivalce, ki so se šele  takrat začeli družiti, med vsem drugim tudi  na Sveti večer. Tako bi naj bilo tudi leta 1818. Pa ni šlo vse po planu.

Orgle so odpovedale. Uradno zaradi vlage neuradno pa zaradi miši, ki so del lesa na orglah »pojedli« in »proizvodnja« zvoka ni bil niti  zdaleč primerna za obhajanje praznika in izvajanje oziroma uglasbitev in uglasitev not za primerno in praznično uho slehernega vernika i poslušalca.

Duhovnik Joseph Mohr, ki je želel speljati  vse povezano z Svetim večerom, se ni mogel sprijazniti z popolno odpovedjo orgel, je na dan pred Svetim večerom mrzlično iskal rešitev iz zagate.  Spomnil se je na Franza Xavierja Gruberja, dobrodušnega človeka iz odmaknjenega zaselka Arnsdorf, ki je sam v miru in brez posebnih dnevih oscilacij ustvarjal glasbo , zapisoval note in mrmral napeve samo njemu znane.  Do obiska Josepha Mohra, je vse to veljalo tudi za predbožični večer.

Sta stala križem rok?

Ne! Ob vsem hitrem, celo hitrostnem tuhtanju, premišljevanju o možnega, nemogočega, je duhovnik Mohr ponudil besedilo, ki ga je sam napisal leta 1816 ter mu povedal da je prav tega želel zapeti z cerkvenim zboru skupaj. Prav Gruber ob pogledu na besedilo, ki ga je gledal z nejevero in odkimavanjem ter zbadanjem Mohra, da to ni nič kaj posebnega, je začel z notnim preigravanjem v svoji glavi. Pa kitaro obvezno vključi v razmišljanje, bi mu  naj navrgel bolj iz nemoči kot z namenom zbadanja.  In se je začelo mrzlično dogajanje v vseh ozirih, z enim samim namenom, da bo Sveti večer zares tak kot mora biti, praznik, doživetje dogodek  ki ne sme iti v pozabo.

Če spustimo dogodke, zaplete, zadrege in veselje iz ure v uro ki so ga čutili do samih sebe in uspehu ki se  jim je obetal, so naredili vse kar je prav in potrebno.  Polnočnica je bila rešena.

In tako je tudi bilo! Tistega 24 decembra 1818 leta je bila v cerkvi Svetega Nikolaja v Obernhofu prvič izvedena pesmica z naslovom  Sveta noč blažena noč ob kitari, kot solista bi jo naj zapela basist Franz Xsaver Gruber in Joseph Mohr kot tenorist. Spremljava s strani Obernhofskega župnijskega zbora   bi naj  potekala brez napak, glede na dejstvo, da so se vsega  naučili v urah pred samim Svetim večerom. In to s kitaro kot  spremljevalni inštrument, ki je imel sloves inštrumenta potujočih pevcev.

Ob odhodu po končanem Svetem večeru  bi se naj avtorja razšla kot ne bosta nikoli več zapela to pesem.   »Žal«,  božji načrt je bil drugačen. Pesem v prvih dveh desetletjih ni imela bog ve kakšen odziv pri ljudeh in  se ni ravno na prvo poslušanje.  Pa vendarle, po precej nenavadni in dolgi poti, je postala  največja svetovna uspešnica. Danes jo prepevajo  v več kot tristotih jezikih in brez katre pravzaprav ni božičnega večera in Božiča kot  praznika Jezusovega rojstva.

Prvi, ki je poslovenil to znano pesem, je bil Jakob Aljaž, zapeli so jo najprej v Tržiču leta 1871. Lansko leto je bila okrogla 200 obletnica prvega upodobitve te najbolj popularne in  zapete  Božične pesmi na svetu.

Vane K. Tegov

 

 

 

Mogoče vam bo všeč