Nekategorizirano

O zlorabi organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti

NA današnji izredni seji Državnega zbora, ki sta jo zahtevali poslanski skupini SDS in NSi, bodo predlagatelji opozorili na številne primere evidentne zlorabe organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti. Precej obsežno gradivo je razdeljeno na več sklopov, od sodno zaključenih primerov, do primerov, kjer je več kot očitno posredi všečno odločanje in posledično nagrade v zvezi s tem.

Sklic izredne seje Državnega zbora so pozdravili tudi v Odboru za človekove pravice 2015, ker želijo predstaviti hujše kršitve človekovih pravic in zlorabe državnih organov v postopkih na mariborskem okrajnem in višjem sodišču zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. “Zadnji sklep višjih sodnikov v sestavi Barbara Debevc, Breda Cerjak Firbas in Miro Lešnik, z dne 1. 6. 2017, kaže na to, da navedeni sodniki ne spoštujejo zadnje odločbe Ustavnega sodišča pod številko U-I-246/14-20, z dne 24. 3. 2017. Nedopustno je, da Višje sodišče v Mariboru ne dovoli zaslišanja bivših poslancev Rudolfa Mogeta (LDS) in Jožefa Jerovška (SDS) v zvezi z izločitvijo sodnika Žirovnika. Višje sodišče v Mariboru ugotavlja, da navedena poslanca ne bi ničesar novega povedala, kot sta v notarsko overjeno izjavo zapisala, zato ni potrebe o zaslišanju navedenih. V Odboru 2015 se že dlje časa sprašujemo, kako lahko senat treh višjih sodnikov ve in predvideva, kaj bosta omenjena bivša poslanca povedala kot priči? Sprašujemo se kdo se boji zaslišanja bivših poslancev Mogeta in Jerovška? Naj omenimo, da je Franc Kangler, kot poslanec Državnega zbora RS in član komisije KNOVS 11 let opravljal nadzor nad namestnikom direktorja SOVE dr. Janezom Žirovnikom. V Odboru 2015 se tudi sprašujemo zakaj se sodnica poročevalka Firbasova ni izločila iz postopka odločanja, saj naj bi bil, po naših informacijah, mož sodnice aktivni sodelavec Žirovnika, tako v službi SDV SFRJ, kot tudi v SOVI in je še danes zaposlen na SOVI – izpostava Maribor. Po naših informacijah bi se naj sodnica Firbasova, njen mož in sodnik Žirovnik v preteklosti večkrat družili,” je med drugim zapisano v pismu OIdbora 2015  predsedniku DZ Milanu Brglezu.

Da so bile Francu Kanglerju kršene temelkjne ćčlovekove pravice, je ugotovil tudi Varuh človekovih pravic. Doslej so v Odboru 2015 zaznali in obravnavali kar 23 kršitev, ki so si jih v primeru Franca Kanglerja privoščili na okrajnem in višjem sodišču v Mariboru. Na ugotovljene kršitve je Odbor 2015 opozoril tudi pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, vendar se je ta zavil v molk. “Očitno je zanj kršenje človekovih pravic in ostale zakonodaje popolnoma sprejemljivo,” menijo v Odboru 2015. V dopisu predsedniku DZ Milanu Brglezu pa so opozorili na zadnjo ugotovljeno kršitev. “Okrajna sodnica Karmen Krajnc na Okrajnem je v letošnjem letu sklicala kar tri obravnave v času sodnih počitnic, čeprav za to ni imela zakonske podlage, saj Franc Kangler ni tujec, ni v priporu in nima v konkretni zadevi zavarovanja premoženja. Javno sprašujemo vas spoštovani predsednik Državnega zbora RS in vse poslance Državnega zbora RS, zakaj dopuščate zlorabo nekaterih državnih organov za političnih obračun z nekaterimi posamezniki!”

V Odboru 2015 odločno podpirajo zahtevo poslanskih skupin SDS in NSI, da na izredni seji poslanci DZ sprejmejo zavezujoča priporočila Vladi, da skupaj z Vrhovnim sodiščem RS analizira odgovornost posameznih funkcionarjev in drugih odgovornih oseb ter v skladu z zakonom sproži ustrezne postopke za njihovo razrešitev.

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč