Nekategorizirano

O sobotnem umoru na Polzeli: »Dopoldne skupaj sekala drva, popoldne pa mu razbil glavo do neprepoznavnosti

Na današnji novinarski konferenci pa PU Celje smo zvedeli več podrobnosti o nasilnem  kaznivem  dejanju z smrtnim izidom na Polzeli ki bi ga naj izvršil  43 letni Andrej Vrščaj. Po nočni odsotnosti se je zjutraj vrnil domov kje se je zadrževal sosed, ki bi naj njegovi mami pomagal pri sekanju in spravilu drž za kurjavo. Skupno delo ni nakazovalo na nič konkretnega, tudi zato  ker je umorjeni 69 letni moški bil večkrat pri njih in pomagal njegovi sicer vrtnica  umorjenega.  Vmes, v času kosila pa je kazalo nič tudi v času po kosila koso se odpravili delati tudi po kosilu. Izbruhnil bi naj spor in to tako silovito, da je pri posredovanju mame med njim in umorjenim je mamo odrinil tako da si je zlomila roko, potem pograbil sekiro ki je do pred kratkim bila samo  orodje, ki je kmalu postala orožje s katerim je na grozovit način umoril z več silnimi udarci po glavi, ki so pripeljale do hipne smrti, k so jo tudi kasneje ocenili iz zdravniške službe ki je prišla na kraj umora.

Kasneje se je usedel v svoj avto, vmes enega poškodoval in se odpeljal v neznano . Po besedah pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije, Aleša Slapnika, se je napotil od doma najverjetneje  po brezpotjih in če z nekaj časa prispel na avstrijsko ozemlje. Ob brezhibni nemščini( rojen v Nemčiji),  niti ni bili težko se prebijati v notranjost Avstrije.  Tam bi se naj ustavil v bližini vasi Dob pri Pliberku ter od krajana zahteval naj pokliče policijo ker bi naj povzročil prometno nesrečo, kar bi naj bilo vidno na samem avtu. Ob prihodov avstrijskih policistov na kraj od koder so bili poklicani, je me postopkom priznal da je naredil nekaj groznega da je umoril sovjo mamo iz nagibov samo njemu znanih. Ob cca 20 uri so  avstrijski policisti    posredovali obvestilo na PU Celje, da imajo aretiranega  slovenskega državljana ter česa  je osumljen v domovini.

				Foto Simona Šolinič			Foto Simona Šolinič

Sam osumljenec hudega kaznivega dejanja kije povzročilo smrt 69 letnega soseda od sedaj ni bil obravnavan za katera koli kazniva dejanja z elementi nasilja ni bil obravnavan. Bilo pa je evidentirano  njegovo izginotje od doma leta 2015  ter prijava zaradi razgrajanja leta 2017. V sem tem je odločilno dvoje: ali je bil prisoten naklepa ali ne. Od kvalifikacije kaznivega dejanja je odvisno tudi zagrožen zaporna kazen. V kolikor je prisoten naklep je  umor in je kazen od 15-30 let, v kolikor ni pripravljalnih dejanj pa se pa kvalificira kot uboj na mah in je zagrožena zaporna kazen  od 5-15 let. Ta trenutek policijo in kriminaliste  zaposluje prav to.  Koristoljubje ki bi naj bilo omenjano prej naj ne bi bilo na trdnih nogah, osumljenec bi naj imel redno službo in zagotovljene vire za preživljanje. Bil je samski in je živel pri mami.  Kriminalisti za enkrat torej domnevajo, da se je Andreju pred očmi stemnilo hipno in da grozodejstva ni načrtoval. Ali je  ta  vedenjski »blackaut«  bil prisoten večkrat pa je ravno to na jih da pridejo do bistvene ugotovitve. Ob obtožnem predlogu  po opravljeni kvalifikaciji kaznivega dejanja bo priveden pred preiskovalno sodnico in bo odrejen pripor.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč