Nekategorizirano

O epohalnosti in dodani vrednosti sodobne civilizacije

Pred dnevi so vsi slovenski dominantni mediji, ki nekaj dajo nase, vzhičeno poročali o 100 letnici »velike Leninove sovjetske revolucije,« ki da je prinesla epohalne prelomne spremembe sodobnega časa. Še več, sovjetska boljševistična revolucija naj bi pomenila »dodano vrednost sodobne civilizacije«, se je zapisalo enemu od dominantnih medijev. Ker naj bi prinesla oblast delavcem in kmetom.  O tem, da so po prevzemu oblasti Leninovi boljševiki s pomočjo Rdeče armade v nekaj letih pobili skoraj devet milijonov sorojakov, in to samo zato, ker so sodili med menjševike, da je Leninov naslednik Josip Visarionovič Stalin v letih absolutne vladavine spisek smrtnih žrtev genocida nad lastnim narodom podaljšal še za nekaj deset milijonov imen, o tem seveda dominantni mediji niso pisali. Niti ne o tem, kako so  Sovjeti in Nacisti 1939. leta sklenili pakt o nenapadanju, ki je bil v resnici sprevržen dogovor o okupaciji in delitvi ozemlja Poljske in baltskih držav, kar je sprožilo drugo svetovno morijo. Pa vendar, kar nekaj znanstvenih konferenc in razstav naj bi bilo v Sloveniji posvečenih 100. obletnici rdeče sovjetske revolucije. Slovenci slavimo ta jubilej,  Rusi so ga nehali pred dobrim desetletjem, praznik so preprosto ukinili. Če šef ruskih komunistov nima možnosti govoriti na ruskih Tv postajah, mu to omogočijo slovenski elektronski mediji z nacionalko na čelu.

Dobrih 27 let po slovenski osamosvojitvi, ko naj bi bili rešeni spon komunistične oblasti nekdanje države, nam mediji prodajajo še vedno isto zlagano zgodbo o dosežkih in vrednotah sovjetske revolucije. Verjetno je enako tudi v šolah?! Pred skoraj tridesetimi leti, ko se je z razpadom Sovjetske zveze  napovedovala pomlad evropskih narodov, ki so bili do padca berlinskega zidu v okovih prosovjetskih komunističnih režimov, je nemška državna televizija ARD predvajala serijo štirih dokumentarnih filmov  avstrijskega novinarja, komentatorja in publicista Huga Portischa; Sovjetska zveza od Leninovih začetkov, do razpada pod Gorbačovom. Ker sem prepričan, da tovrstnih izjemnih dokumentarnih oddaj slovenska nacionalna televizija nikoli ne bo uvrstila v svojo programsko shemo, dodajam linke do dokumentarcev:

https://www.youtube.com/watch?v=jH7xwgB6mWw

https://www.youtube.com/watch?v=LFARI3WT9IQ

https://www.youtube.com/watch?v=sChiTPMvjK4

https://www.youtube.com/watch?v=h2yHpzyIFTo

 

Danes mineva 28 let od padca berlinskega zidu. In če so pred dnevi dominantni mediji ob 100 letnici rdeče sovjetske revolucije pisali, kako je ta prinesla epohalne spremembe in pomenila dodano vrednost v sodobni civilizaciji, je prav padec berlinskega zidu prinesel epohalne spremembe v sodobno civilizacijo. Končalo se je obdobje hladne vojne, s pomladjo narodov so se države nekdanje vzhodnega bloka otresle okov komunistične preteklosti, na oblast so prišle demokratično izvoljene vlade. Novi stari obrazi so bili vrženi na smetišče zgodovine in praktično je ni države v Evropi, kjer bi bili na oblasti tako ali drugače odeti in  našemljeni komunisti, razen v Sloveniji. Smo  rdeči otok sredi jezera demokracije!! Tudi zato se niti eden od dominantnih medijev ne spomni, da je na današnji dan 1990. leta na zasedanju Demosa v Poljčah padla zgodovinska odločitev za plebiscit o samostojnosti!

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč