Nekategorizirano

NUJNO MORAM KUPITI TOALETNI PAPIR

Strokovnjaki so skozi zgodovinska dejstva in različne pandemije raziskovali vedenjske vzorce ljudi, ki se znajdejo v kriznem času. Steven Taylor, klinični psiholog, profesor in avtor knjige ‘Psihologija pandemije’, je razložil, da je bil odziv ljudi na koronavirus vsesplošna panika. Tovrsten odziv je za CNN opisal kot razumljiv, a nepotreben.

»Kadar ljudje izvedo, da jim preti določena nevarnost ali katastrofa in da jo lahko preprečijo samo z rednim umivanjem rok, potem tak ukrep dojamejo kot nesorazmernega z nevarnostjo. Zato želijo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi se počutili bolj varno. Dalj časa, ko vlada ljudem ne posreduje dovolj informacij, bolj se to izraža v maničnem in množičnem nakupovanju in občutku strahu pri ljudeh.«

Novi koronavirus predstavlja svojevrstno ozadje za nesorazmeren psihološki odziv, saj nam je rečeno, da bomo večino časa morali preživeti doma. Zato so se ljudje založili z osnovnimi živili in artikli, med katere spada tudi toaletni papir. Nakup toaletnega papirja jim med drugim pomeni kontrolo nad osebno higieno, udobjem in čistočo. Zakaj ljudje nakupujejo večje zaloge prav toaletnega papirja? Ker gre za nizkocenovni nakup in je mogoče kupiti večji kup papirja, ki daje večji občutek nadzora nad situacijo. Nekaj naravnega je, da se človek, ki občuti strah pred neznanim, želi pripraviti na vse možne načine.

»Če nakup večjih količin toaletnega papirja ljudem daje občutek kontrole in se bodo njihove misli po tem lahko svobodno osredotočale na druge stvari in opustile strah pred koronavirusom, potem je morda tovrstno početje na mestu,« je k temu dodal nemški psiholog Baruch Fischhoff.

 

Vendar pa je tako velik nakup toaletnega papirja resnično nepotreben. Če bi moški na gornji sliki razmišljal racionalno, bi si dvakrat premislil, da bi naložil toliko toaletnega papirja. Poskusimo izračunati v kolikšnem času bi ena oseba porabila toliko papirja. Vidimo, da ima na vozu poleg toaletnega papirja še toaletne brisače (towel) in papirnate vrečke za gospodinjstvo (bags, scented kitchen). Ostalo sta dve vrsti toaletnega papirja in sicer ‘More Cushion’ (10 zavitkov) in ‘BathPaper’ (6 zavitkov). Skupaj ima na vozu 16 zavitkov. Na zavitku piše, da je v vsakem 30 rolic WC papirja in da je v vsaki rolici 425 lističev. Malo matematike: 16 zavitkov X 30 rolic X 425 lističev = 204.000 lističev. Predpostavimo, da je zelo potraten in da bo šel na WC 2-krat na dan in bo vsakokrat porabil po 10 lističev, torej bo njegova dnevna poraba 20 lističev. Spet matematika: Eno rolico papirja bo porabil čez 425 lističev / 20 lističev = 21,25 dni, torej po 21 dnevih. En paket papirja s 30 rolicami bo tako porabil 637,50 dneh ali v 21 mesecih, torej po enem letu in devetih mesecih. Ves toaletni papir na vozičku bo ob taki porabi uporabil čez 10.200 dni, kar je 340 mesecev, preračunano 28 let in 4 mesece. V kolikor skrbi za tričlansko družino, bo ta papir porabljen čez 113 mesecev ali 9 let in 5 mesecev.

Pri nas so v rabi paketi z 10 rolicami in vsaka ima 200 lističev, skupaj je to 2.000 lističev. Ob porabi 20 lističev na dan, bo ena oseba porabila ta paket v 100 dneh ali v 3,3 meseca. Tričlanska družina torej v roku enega meseca. A ker poraba navadno ni tako potratna (poraba 6 lističev na dan na osebo), lahko računamo, da bo paket v družini porabljen po 3,7 mesecih.

Kakšne zaloge si ljudje naredijo, je odvisno tudi od okolja in navad. Po toaletnem papirju so posegali v Skandinaviji, ZDA, Veliki Britaniji, Španiji in Izraelu, ter na Balkanu, tudi v Sloveniji. Italijani so ob toaletnem papirju na veliko kopičili razna razkužila in praznili police z vinom. Španci so prav tako posegali po vinu in testeninah. V Turčiji je trenutno težko priti do njihove kolonjske vode, Kolonye. Tradicionalno jo ponudijo obiskovalcem ob prihodu v stanovanje, nekateri si z njo osvežijo roke na potovanjih, saj vsebuje okoli 80 odstotkov etanola in posledično deluje dezinfekcijsko. Bolgari so si nakupili velike zaloge citrusov. V Skandinaviji so morale oblasti pozvati prebivalce, naj ne hodijo v lekarne po paracetamol in inzulin. V Rusiji v Moskvi so ljudje takoj pokupili riž, testenine in ajdovo kašo, saj prav ta predstavlja za njih »varnost« v času pandemije ali kakšne druge krize. V ZDA je veliko povpraševanje po vodi v plastenkah, v trgovinah na območju Washingtona so izpraznjene tudi police z mesom. Nizozemci pa so se medtem oskrbeli z marihuano. Tik pred zaprtjem coffee shopov zaradi koronavirusa, so ljudje v dolgih vrstah čakali, da so si kupili zaloge. Vse zato, da jim med korona-krizo ne bo ničesar zmanjkalo.

 

***

 

Morda pa je pravo vprašanje: »Je toaletni papir zdravilo?«

 

In odgovor: »Ljudje so odkrili, da je zdravilo za korono to, da se oviješ v dovolj toaletnega papirja in se zato ne okužiš.« Evo, to pojasni veliko povpraševanje in razprodajo toaletnega papirja v supermarketih. Če verjamete!

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč