Nekategorizirano

Koronavirus v Avstriji seznam brezposelnih povečal za 200 tisoč oseb. Avstrijski delodajalci zlorabljajo zakonodajo!

ÖGB (združenje sindikatov Avstrije) poroča, da je do sedaj zaradi korona krize v Avstriji delo izgubilo 200.000 oseb. Najbolj so prizadeti gospodarski sektorji turizma, trgovine in storitev.

Sorazmerno s tem narašča tudi število brezposelnih slovenskih delavcev. Tako je po izračunu v Avstriji delo izgubilo že cca 1.200 Slovencev, kar se odraža tudi v povečanem obsegu vprašanj članstva SDMS glede nastanka brezposelnosti. V zadnjih dveh dneh se je povpraševanje po pomoči in informacijah izrazito povečalo, sporoča predsednik SDMS Mario Fekonja.

“Še enkrat opozarjamo delavce, da se pred podpisom kakršnekoli odpovedi delovnega razmerja, predhodno obrnejo na Arbeiterkammer ali ÖGB. Opažamo namreč, da prihaja do zlorab zakonodaje, kjer se delodajalci delavcev poskušajo znebiti na nedovoljen način,” je jasen Fekonja.

»Pred kratkim me je kontaktiral avtoprevoznik, ki zaradi povišane temperature ni mogel na pot, delodajalec pa mu je preko SMS sporočila javil, da ga odpušča iz krivdnih razlogov. Odpoved, tako imenovana »Friestlose Kündigung«, pomeni odpoved iz krivdnih razlogov brez odpovednih rokov, pri čemer avstrijski zakon natančno navaja, da je tovrstna odpoved možna le zaradi hujših kršitev delovnega razmerja. Pri tem je delodajalec pri odpovedi navajal neresnice, med drugim, da je oseba neupravičeno zamujala na delo. Prednost avtoprevoznikov je v tem, da tahografi beležijo pričetke dela, zato sem mu svetoval, da se obrne na Arbeiterkammer, kjer bo odpoved in neresnične razloge lahko izpodbijal,« dodaja Fekonja. 

Sindikat delavcev migrantov je na Avstrijsko veleposlaništvo v Sloveniji naslovil protestno pismo zaradi zaprtja mejnega prehoda Holmec. Delavci se upravičeno sprašujejo, kako se bo naslednje leto obračunavala olajšava za stroške v zvezi z delom, katero davčni uradi določajo z uporabo google maps aplikacije, kjer se upošteva najkrajša pot.

Protestno pismo objavljamo v nadaljevanju: 

Spoštovani,

v imenu čezmejnih delavcev Koroške regije, zaposlenih v Avstriji, vlagamo protestno pismo zaradi zaprtja mejnega prehoda Holmec.

Navedeni mejni prehod je dnevno prečkalo več kot 1000 slovenskih delavcev, ki so se na delo odpravljali, predvsem v Avstrijsko podjetje Bosch-Mahle. Zaprtje tega mejnega prehoda tem delavcem podaljša pot na delo tudi do 55 km, kar za cestno infrastrukturo na Koroškem pomeni dodatne tri ure, porabljene za pot na delo in iz dela. Dodatno pa obremenjuje mejni prehod Vič, kjer nastajajo zdaj tudi daljše kolone ter čakalna doba na mejnem prehodu, porabljeni čas, še povečuje.

V imenu teh delavcev zahtevamo, da s situacijo seznanite pristojne, ki so o zaprtju odločali, saj se s tem ne zmanjšuje ali preprečuje možnost širjenja okužb.

Število delavcev, ki prehajajo mejo, zaradi tega ni zmanjšano, otežen je samo njihov odhod na delo in domov.

Prosimo, da se še enkrat prouči možnost ponovnega odprtja tega mejnega prehoda.

 

MARIO FEKONJA – predsednik SDMS

Mogoče vam bo všeč