Nekategorizirano

NOVO! Obvezna 14-dnevna karantena za vse iz BiH-a, Srbije, Kosova

Od petka bodo v veljavi strožji ukrepi pri prehodu meje za vse iz držav z večjim tveganjem za okužbo, je dejal premier Janez Janša, Aleš Hojs pa dodal, da je 14-dnevna karantena obvezna za vse, ki prihajajo iz BiH-a, Srbije in Kosova.

“Za preprečitev širjenja okužb je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih NIJZ-ja,” je na Twitterju še dopisal Janša.

Vlada je na seji zaradi vse več novih primerov okužbe z novim koronavirusom – pri čemer jih je večina uvoženih, predvsem z Balkana – razpravljala o zaostrovanju mejne politike. Podaljšala je seznam držav na t. i. rdečem seznamu in s petkom uvedla 14-dnevno karanteno po prihodu iz nekaterih držav. Na rdečo listo so tako uvrstili BiH, Kosovo in republiko Srbijo, kar pomeni, da je za tiste, ki prihajajo iz omenjenih držav, po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Poleg tega so spremenili oz. izločili nekatere izjeme za državljane tretjih držav. Na primer: brez karantene ni mogoče v državo več prihajati, ne glede na to, ali je posameznik lastnik plovila, nepremičnine itd. oz. tudi, če ima tu sorodnike s stalnim ali začasnim prebivališčem.

Večino drugih izjem lahko uveljavljate, če s seboj prinesete COVID-test, ki ni starejši od treh dni in je bil narejen na schengenskem območju, je še pojasnil Hojs in dodal, da so ukinjene t. i. možnosti nemotenega prehajanja tedenskim delovnim migrantom – tudi oni morajo imeti s seboj narejen COVID-test, ki ne sme biti starejši od treh dni. Še vedno pa ostaja v veljavi možnost prehajanja meje dnevnim migrantom. Za potovanja na Hrvaško in iz nje sprememb ni, je pozneje še dejal Hojs in dodal, da gre za eno varnejših držav v Evropski uniji.

Poleg tega so skrajšali tudi čas, dovoljen za tranzit Slovenije (za npr. avtoprevoznike), s 24 na 12 ur. “Najdlje v 12 urah morate prevoziti Slovenijo.”

Zbiranja ostajajo dovoljena za do 500 udeležencev

Čeprav opažajo več združevanja brez zaščitnih ukrepov, se v prvi fazi niso odločili za zaostrovanje znotraj države: “Če bo treba, pa bodo najprej zmanjšali število ljudi, ki se lahko zbira na javnih krajih: Zdaj smo pri številki 500, če bo treba, bomo to zmanjšali nazaj na 200 in nato stopnjevali ukrepe, če bo treba.” Znova je poudaril na nujnost spoštovanja samozaščitnih ukrepov – vzdrževanje varnostne razdalje, nošenje mask, če ni možno zagotoviti razdalje, higiena rok itd.

Hojs je ob tem dejal, da glede na razmere v nakupovalnih središčih, kjer se ukrepov ne spoštuje, obstaja realna možnost zaostrovanja tudi teh ukrepov.

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč