Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne skupine za covid-19 določila kriterije za različne faze umirjanja epidemije. Kot izhaja iz kriterijev, smo trenutno v črni fazi, kar pomeni, da vsi ukrepi ostajajo-

Kako se bodo začeli sproščati ukrepi?

Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označili z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je objavil predsednik vlade Janez Janša. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. To sicer trenutno znaša 1461 okužb, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 bolnikov s covidom-19.

Sproščanje ukrepov glede na faze
  • Črna faza! Če bo povprečje števila okužb v zadnjih sedmih dnevih še naprej višje od 1.350 in bo ob tem hospitaliziranih več kot 1.200 oseb, bodo vsi sprejeti ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa veljali še naprej. V primeru upadanja pa so predvideni štirje scenariji, odvisno od umirjenja epidemije.
  • Rdeča faza! Rdeča faza v veljavo stopa, ko bo sedemdnevno povprečje manj kot 1.350 dnevnih okužb s koronavirusom in manj kot 1.200 hospitaliziranih oseb. V tem primeru se bo v omejenem obsegu sprostil javni potniški promet, odprli pa se bodo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji in manikira/pedikura.
  • Oranžna faza!Oranžna faza med drugim predvideva odpiranje vrtcev in šol za prvo triado, odpiranje smučišč in pa tudi odpravo prepovedi prehoda občinskih meja. Oranžna faza predvideva povprečno manj kot tisoč dnevnih okužb in manj kot tisoč hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh.
  • Rumena faza! Rumena faza predvideva manj kot 600 novih okužb na dan in manj kot 500 hospitaliziranih oseb v zadnjih sedmih dneh. Ko bo dosežena ta faza, se bodo v šolo vrnili tudi preostali učenci in dijaki zaključnih letnikov srednje šole, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja za vse občine in ne bo več omejitev gibanja v nočnih urah.
  • Zelena faza! Zadnja, zelena faza predvideva manj kot 300 novih okužb na dan. Takrat je predvidena odprava vseh omejitev ob upoštevanju splošnih higienskih ukrepov.

D.K.

Vir: UKOM

 

Mogoče vam bo všeč