LokalnoSlovenijaTurizem

Festival božičnega kruha v Velikih Laščah 2020

V Velikih Laščah se bo danes – 3.12.2020 začel festival božičnega kruha. Različni dogodki si bodo v online obliki vrstili vse do 3.1.2021.

 

3. 12., ob 19. uri  |  Ta veseli dan kulture in izid zbornika VEZje

Festival bomo pričeli na ta veseli dan kulture z izidom prvega literarnega zbornika velikolaških avtoric in avtorjev, ki ga pripravljata KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti. Pogovor ob izidu zbornika boste lahko spremljali preko spleta, na tej povezavi.

KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti Velike Lašče predstavljata prvi zbornik literarnih del velikolaških avtoric in avtorjev VEZje. Spletno prireditev bo vodila urednica zbornika Ana Porenta. Predstavila bo tudi slikarko Živo Agrež, ki je prispevala svoje slike za natis v zborniku ter oblikovalko knjige Gajo Grešak. Prisotne bo nagovoril Matej Polzelnik, predsednik KUD Primož Trubar. Iz zbornika bodo svojo poezijo ali odlomke iz proze brali: Darinka Grmek Štrukelj, Majda Babič, Marjan Alojz Sever, Irena Zore, Zdenka Zabukovec, Srečo Knafelc, Bernardka Petrović Mager, Danica Cvetko, Gregor Grešak in Aleksandra Marijanović.

5. 12., ob 18. uri  |  Prižig lučk v Velikih Laščah

Tudi letos bodo Velike Lašče zasijale v soju tisočih luči. Letos jih bomo prižgali brez spremljajočega programa, bomo pa omogočili virtualen ogled prižiga lučk.

lucke

7. – 13. 12.  |  Praznična Trubarjeva domačija

Na virtualni Trubarjevi domačiji boste lahko z vsakodnevnimi objavami obujali ali pa na novo odkrivali spomine na pomembna praznovanja na Trubarjevi domačiji in v Velikih Laščah. Od petka, 11. 12. pa se lahko pridružite sprehodu po Temkovi žagi z Andrejem Perhajem. Praznična Trubarjeva domačija poteka v okviru pobude Naprej v preteklost Skupnosti muzejev Slovenije.

11. in 18. 12. ob 18. uri  |  Petkovi pravljični večeri

V avli OŠ Primoža Trubarja bodo otroci lahko prisluhnili pravljicam in se pridružili ustvarjalnim delavnicam.

12., 19. in 26. 12. ob 16:30  |  Sobotni kulinarični sprehodi po Laščah

Na vodenih kulinaričnih sprehodih boste lahko preizkušali vonje in okuse z Javorškovim literarnim pridihom. Zavod Parnas z velikolaškimi gostinci in KUD Primož Trubar vabijo k prijavi na [email protected] ali na št. 041 833 456.

pticki

12., 19. in 26. 12.  |  Razstava poprtnikov v Levstikovem domu

V galeriji v Levstikovem domu vabljeni na ogled priložnostne razstave o nesnovni dediščini priprave poprtnika po Sloveniji in na Hrvaškem. Razstavo pripravlja Zavod Parnas skupaj z nosilci nesnovne dediščine priprave poprtnika.

13. 12. – 3. 1.  |  Razstava jaslic na Gradežu

V skritih kotičkih Gradeža si boste tudi letos lahko ogledali razstavo jaslic. V spremstvu vodnikov si bo razstavo možno ogledati med tednom od 16. do 19. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 13. do 19. ure. Zaradi zdravstvenih ukrepov bodo jaslice na ogled le na prostem, kjer bodo vodniki poskrbeli za ustrezne razdalje med obiskovalci. Priporočena je predhodna najava na spletni strani Društva za ohranjanje dediščine. Če bodo ukrepi dopuščali, se boste lahko tudi pogreli ob topli peči in nakupili kaj od domače ponudbe na stojnici.

jaslice pasica

18. 12.  |  Glasbeno-pripovedovalski večer: “Zgodbe, ki dišijo”, trg pred Levstikovim domom

Večer zgodb o takšnih in drugačnih dobrotah, za prilogo pa prav tako okusna muzika – v izvedbi pripovedovalke in dveh godcev. Pripravlja Kulturno društvo Čonce. Dogodek je del projekta “Zidovi in drevesa”. V primeru, da razmere ne bodo dopuščale izvedbe na trgu, si boste koncert lahko ogledali preko spleta.

18. in 25. 12. ob 17. uri ter 20. in 27. 12. ob 14. uri  |  Po Goldovih sledeh

V zaledju Velikih Lašč lahko z lokalnim vodnikom zakorakate po 3,8 km dolgi pohodni poti, sledite vonju ocvrtih mišk in napitkov do Šumnika, pravljičnega kraja, kjer otroci prihajajo na svet, in do cerkve Sv. Trojice z jaslicami, potem pa naprej po poti ob gozdnem robu vse do prazničnega trga Velikih Lašč, polnega dobrot. Obvezne prijave in informacije na [email protected], na št. 041 472 122 in FB Velikolaški vodniki.

25. 12. ob 18. uri  |  Tradicionalni božični pohod z lučkami

Na božični dan se lahko pridružite Planinskemu društvu Velike Lašče na tradicionalnem pohodu z lučkami k Sv. Primožu. V kolikor zbiranja ljudi ne bodo dovoljena lahko pohod odpade, zato spremljajte njihove aktualne objave na spletni strani društva.

 

Zaradi negotove situacije v zvezi s koronavirusom lahko pride do odpovedi posameznih dogodkov in programov. Spremljajte aktualne informacije tej spletni strani in na FB dogodku: Festival božičnega kruha.

Adventno-božična tržnica

Adventno-božična tržnica na trgu v Velikih Laščah bo potekala ob decembrskih petkih in sobotah (5., 11., 12., 18., 19. in 26. december) med 18. in 21. uro. S ponudbo hrane, pijače, rokodelskih izdelkov in  se bodo predstavili različni lokalni ponudniki, s svojimi melodijami pa nas bodo razvajali tudi zanimivi glasbeni gostje.

trznica

Ptičkov lov za zakladom

Odkrivajte velikolaške zaklade – lepe razglede, vodna kraljestva, drevesa in se orientirajte v naravi s pomočjo mobilne aplikacije. Po obstoječih gozdnih poteh so speljane krožne poti (5, 7 ali 10 km), ki so primerne za družine in posameznike. Po prehojeni poti vsak otrok prejme vrečko z zakladom. Izhodišče: Tenis Cereja. Če bodo ukrepi NIJZ dopuščali, bomo izvedli tudi voden lov za zakladom s pogostitvijo. Več informacij: FB Tenis CerejaFB Zavod Parnas041 348 498 (Stanka Hren).

Izid filma: Kašnata potica diši na Gradežu

DOD Gradež pripravlja film o kašanati potici – potici iz prosa, ki je tradicionalna praznična jed in predstavlja etnološko dediščino širšega območja. V letošnjem decembrskem času boste tako lahko po ogledu filma tudi vi v testo zamešali veliko ljubezni in spekli kašnato potico, ki bo v vas prebudila gurmanske užitke. Film si boste lahko ogledali na Youtube kanalu DOD Gradež, njihovi spletni strani in FB.

Online delavnice

 

Online kulinarične delavnice preko Zoom-a

delavnica_poprtnik

8. 12., ob 17. uri: Kuhanje pravih domačih ajdovih in krompirjevih žgancev z Milko Debeljak, nosilko izročila.
14. 12., ob 17. uri: Kruh iz droži z Evo Žibert. Droži lahko prevzamete na Cereji in na delavnici pečete svoj drožasti kruh doma po Evinih navodilih.
15. 12., ob 16. uri: Slovenska orehova potica z rozinami z Milko Debeljak.
16. 12., ob 18. uri: Božično-novoletni napitki s Teo Leščanec.
21. 12, ob 17. uri: Pice iz droži z Evo Žibert. Droži prevzamete na Cereji in med delavnico pico spečete doma.
22. 12.. ob 17. uri: Božični kruh – poprtnik z Milko Debeljak, ki bo svoje znanje in tradicijo naših krajev delila z nami.

Delavnice so brezplačne, obvezne so prijave za dostop in navodila na 041 348 498 (Stanka Hren) vsaj dva dni pred delavnico. Več na FB Tenis Cereja. Pokrovitelj: Naveza d.o.o. in Občina Velike Lašče.

Online ustvarjalne delavnice za otroke

Za letošnji december je OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče pripravila tri ustvarjalne delavnice – dve za izdelavo voščilnic in ena za izdelavo okraskov. Vabljeni k ustvarjanju. Še več namigov za ustvarjanje pa na spletni strani OŠ Primoža Trubarja.

 

Več informacij najdete na https://turizem.velike-lasce.si/si/obvestila/136-festival-bozicnega-kruha-v-velikih-lascah-2020

 

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno