Nekategorizirano

Novi ukrepi vlade za zajezitev koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je predstavil nekatere ukrepe za zajezitev koronavirusa v Sloveniji.

Sprejemanje novih ukrepov za zajezitev drugega vala novega koronavirusa bo odvisno predvsem od razmer v zdravstvu. Trenutno smo sredi sprejemanja drugega paketa ukrepov na oranžnem seznamu, bližamo se tretjemu paketu ukrepov, ki vključuje tudi zaprtje posameznih občin oziroma regij, gostinskih lokalov, fitnesov in športnih objektov.

“Smo sredi drugega covid vala. Ukrepi, ki jih sprejemamo v tem času in ki jih bomo v prihodnje, so namenjeni zajezitvi tega vala kot preprečitivi še hujših posledic v času hladnega obdobja,” je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša.  ​

Drugi paket se bo kmalu začel uveljavljati

Prvi paket ukrepov na oranžnem seznamu je že v veljavi. Gre za omejitve zbiranja, obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih, na mestih, kjer se zadržuje večje število ljudi, in v javnem potniškem prometu, časovno omejitev obratovanja lokalov, obvezno testiranje in karantenske odločbe za potnike iz nevarnih držav, priporočeno delo od doma ter posamične prepovedi obiskov v ogroženih domovih za starejše.

Glede na aktualne epidemiološke razmere smo trenutno sredi sprejemanja drugega paketa ukrepov na oranžnem seznamu (incidenca nad 80, več kot sto hospitaliziranih, več kot 20 bolnikov na intenzivni negi). Ti ukrepi vključujejo strežbo v lokalih samo za sedeče goste za mizami, obvezno razkuževanje miz v lokalih, zbiranje do deset ljudi na javnih mestih in v zasebnih prostorih (izjema so verski obredi, poroke, kulturne in športne prireditve), prireditve brez pogostitev, obvezno uporabo razkužil za roke v skupnih prostorih poslovnih in večstanovanjskih stavb, omejitev števila obiskovalcev v javnih zaprtih prostorih (pošte, banke, trgovine, uradi …) ter prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah v posameznih občinah oziroma regijah.

 

Mogoče vam bo všeč