Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: “Katerokoli konzervo v Bruslju odpreš, skoči ven vladavina prava.” Fraza kot orožje EU proti desnim vladam!

Evropska komisija v poročilu o vladavini prava v Sloveniji med drugim poudarja zaskrbljenost zaradi pomanjkanja človeških in finančnih virov za vrsto neodvisnih teles. Na ministrstvu za zunanje zadeve ocenjujejo, da je poročilo za Slovenijo razmeroma ugodno. Pri pregledu pravosodnega sistema Slovenije Evropska komisija ugotavlja okrepljeno učinkovitost državnega tožilstva, a dodaja, da ostajajo izzivi pri zagotavljanju učinkovitega pregona gospodarskega in finančnega kriminala. Čeprav se sodni zaostanki zmanjšujejo in ne pomenijo sistemske težave, je trajanje sodnih postopkov pri obravnavi primerov v povezavi s pranjem denarja še vedno izziv. 

Glede položaja novinarjev v Sloveniji Komisija ugotavlja, da so fizični napadi nanje sicer redki, a opozarja na spletno nadlegovanje in grožnje. “To poročilo je sicer s formalnega vidika kar ugodno za Slovenijo. Vprašanje je, koliko bo to pomagalo Sloveniji pri odpravi nekaterih pomanjkljivosti, glede na to, da je samo pomenljivo v nekaterih stvareh. Zlasti metodologija ni dobra,” je glede poročila v oddaji Tema dneva poudaril evropski poslanec dr. Milan Zver.

				Dr. Milan Zver in Luka Svetina v oddaji Tema dneva na Nova24tv			Dr. Milan Zver in Luka Svetina v oddaji Tema dneva na Nova24tv

Če bi metodologijo po besedah Zvera primerjali z vsakoletno metodologijo The Economista glede demokracije po svetu, bi lahko videli, da je precej pomanjkljiva. “The Economist ima poleg šestih združenih variabel še okrog 65 indikatorjev, ki zelo natančno merijo posamezne stvari v državi. To ne samo tako, da bi vprašali državo, dajte svoj odziv na naše mnenje, ampak so tuji in domači strokovnjaki, ki neodvisno ocenjujejo in v tem primeru je takšna metodologija veliko boljša, kot ta, ki jo uporablja Evropska komisija. Pri slednji namreč države same (posamezni resorji) napišejo oceno dela in nato to strokovnjaki na Komisiji to malo preoblikujejo in oblikujejo poročilo. Skratka s stališča veljavnosti ima to omejeno vrednost,” je bil jasen.

Politično se bo lahko poročilo precej zlorabljalo

“Res pa je, da se bo lahko politično precej zlorabljalo. Čeprav na koncu poročila piše, da to poročilo samo po sebi ne more vplivati na mehanizem, ki se sedaj pripravlja v trialogu med Evropsko komisijo, Svetom in Evropskim Parlamentom,” je izpostavil. Neposrednega učinka torej tako poročilo nima, imelo pa bo vendarle posredni učinek. Še zlasti v tistih delih, kjer zelo striktno napada madžarsko vlado ali poljsko vlado in tudi v nekaterih drugih posameznih elementih.

Po besedah Zvera ima madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki je za poročilo dejal, da ni vredno da je napisano, razloge, da je zelo kritičen. “To poročilo bodo verjetno v naslednjih dneh zelo analizirali strokovnjaki in podali svoje mnenje. Sam sem svojega že povedal. Poudaril sem, da nisem zadovoljen s samo vsebino in metodologijo ter pa sklepi, ki nastajajo na temelju nekaterih dokaznih stvari. Na primer, preveč se ukvarjajo s samim sistemom in zakonodajo in iz tega potem vlečejo oceno ali je situacija dobra ali ne in to brez nekih konkretnih dogodkov.” 

				EU poslanec dr. Milan Zver			EU poslanec dr. Milan Zver

“Tega, da je Slovenija neučinkovita pri preganjanju gospodarskega kriminala, se ne da skriti,” je glede konkretne ugotovitve poudaril Zver in dodal, da so pozabili napisati, da je zaradi neučinkovitosti in zaostankov ugled sodišč zelo nizek. “Medtem, ko v Sloveniji sodstvo podpira 24 odstotkov Slovencev, je na Danskem 84 odstotkov državljanov, ki so pozitivno opredeljeni do sodstva. To je verjetno največji problem, kako povrniti zaupanje državljanov v sodstvo. Slovenci so namreč najbolj kritični glede učinkovitosti in objektivnosti sodstva.”

S to ovadbo nameravajo verjetno ponovno nagovoriti koalicijske partnerje, da bi šli v smer rušenja vlade

Glede nedavne vložitve obtožnice s strani državnega tožilstva zoper premierja Janeza Janšo v zadevi Trenta iz leta 1992, je Zver komentiral, da je prav neverjetno, da se ista zgodba sedaj ponavlja, kot se je zgodila na začetku leta 2013, ko je vlada Janeza Janše morala zapustiti svojo pozicijo in jo prepustiti drugim, ker so jo njeni koalicijski partnerji zapustili. “Verjetno tisti, ki delajo strategijo zadaj in to je en primer take zlorabe pravosodja, mislijo, da bodo s to ovadbo ponovno nagovorili koalicijske partnerje, ki bi lahko potem potegnili kakšno potezo, ki bi šla v smeri rušitve sedanje vlade,” je izpostavil.

Poročilo med drugim ugotavlja pomanjkljivosti (kadrovsko, finančno podhranjenost) v povezavi s KPK in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije. Zver je poudaril, da to predstavlja primer neverodostojnosti poročila. “Pisali so ga namreč tisti po resorjih, ki so zapisali, da so podhranjeni kadrovsko in finančno. Naloga vlade seveda je, da to čimprej odpravi. Sam nisem prepričan, da smo podhranjeni. Celotni resorski sistem je kadrovsko precej popolnjen. Na število ljudi imamo na primer največ sodnikov, kar predstavlja za Evropo pomemben podatek. Tudi finančno jim po mojem mnenju ne gre tako slabo, tako, da s tega vidika bi bil to še najmanjši problem. Če bi bili kadrovsko in finančno podhranjeni, bi lahko država to rešila z enim ukrepom, vendar so problemi v pravosodju bistveno globlji in na žalost se jih Komisija ni dotaknila,” je bil kritičen Zver.

Glede ogroženosti novinarjev so Komisijo verjetno informirali sami novinarji in kakšne nevladne organizacije. “To lahko sklepamo po tem, da so nekateri mediji, za katere pravijo, da spadajo v medijski imperij SDS, eksplicitno omenjeni notri. Ne govorijo pa, da so mainstream mediji po večini neznana lastniška struktura, kar je zelo slabo za medijsko javnost,” je izpostavil evropski poslanec in ob tem dodal, da poročilo sicer pravi, da je veliko sovražnega govora na družabnih omrežjih. “Tukaj verjamemo, da Slovenija prednjači, ampak ne na ta način, da bi bili novinarji posebno ogroženi. Vsaj meni se tako zdi.”

Katerokoli konzervo v Bruslju odpreš, skoči ven vladavina prava

Glede na to, da se telesa v Evropski uniji pogovarjajo o tem, da bi lahko vladavina prava vplivala na dodelitev sredstev, je Zver v povezavi s tem poudaril, “da katerokoli konzervo v Bruslju odpreš, skoči ven vladavina prava.” Po besedah Zvera je to postal prav neverjetni šlager in tudi orožje zoper nekatere desnosredinske vlade v zadnjih letih. “Ko je imela Slovenija težave s procesom Patria, sem o tem opozoril Evropsko komisijo in jo tudi večkrat opozarjal, da bi bil vendarle nek monitoring dobrodošel, ker bi to vplivalo na reformo pravosodnega sistema, a nisem bil uspešen. Takrat je bil en mehanizem že vpeljan za Bolgarijo in Romunijo, ki pa še vedno teče.”

				Milan Zver: Katerokoli konzervo v Bruslju odpreš, skoči ven vladavina prava			Milan Zver: Katerokoli konzervo v Bruslju odpreš, skoči ven vladavina prava

Če bodo resnično povezali koriščenje evropskih sredstev, zlasti kohezijskih, ki naj bi zmanjšala razlike v razvoju regij v Evropi z vladavino prava (lahko se uporabijo tudi dvojna merila pri oceni vladavine prava) v posamezni državi članici EU, lahko pride do problemov. Po besedah Zvera bodo v tem primeru nekatere države imele resnične težave pri črpanju evropskih sredstev. “Če se bo to zgodilo, kar je povsem mogoče, je lahko to začetek konca Evropske unije,” je prepričan. S tem namreč pade načelo solidarnosti.”

Nemško predsedstvo je po besedah Zvera sedaj pripravilo nekoliko bolj blag kompromis, kjer se poskuša oceno sodstva spraviti ven iz tega monitoringa. “Vendar pa ostajajo druge. Denar se mora namensko uporabljati, v kolikor se ne pride do sankcije, tukaj je zadeva jasna in tudi dokazljiva. Če pa ti daš pavšalno oceno na podlagi študije, kot je bila omenjena malo prej, pa lahko pride kmalu do napačne ocene in do krivice, ki se lahko zgodi posameznim državam članicam. Zaradi tega nekatere države članice bolj nasprotujejo temu. Ne samo Madžarska in Poljska, ampak tudi nekatere druge skandinavske države.” Ob tem Zver poudarja, da so morale vse države v predpristopnem postopku zelo temeljito spremeniti, reformirati svoje pravosodne in druge sisteme. “Brez vladavine prava ne moreš biti članica EU,” je izpostavil in ob tem dodal, da je pojem vladavina prava zelo relativen. “Tukaj se bojim, da bo kdo zlorabil ta mehanizem v prihodnosti.” 

Vir: Nina Žoher/Nova24tv

Mogoče vam bo všeč