Nekategorizirano

Nove okužbe. Število spet preko 2000!

V torek je bilo ob 7515 testih okužba potrjena pri 2217 ljudeh. Ob največjem opravljenih testiranjih doslej so epidemiologi zaznali tretji največji dnevni prirast okužb. Delež pozitivnih je bil 29,5 odstotka. Umrlo je 40 ljudi, kar je največ doslej.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je podatke najnovejše podatke objavil na Twitterju, se je ob tem vprašal, ali še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne. “Za zdravje ljudi gre,” je dodal. Torkov prirast okužb je tretji najvišji doslej. Največ primerov je bilo potrjenih 27. oktobra, ko so epidemiologi odkrili 2610 okužb, dan pozneje so jih potrdili 2491.

Po zadnjih podatkih vlade je hospitaliziranih 1192 ljudi. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 96 ljudi, a je število hospitaliziranih kljub temu naraslo za 21. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebujeta 202 bolnika, kar je šest več kot dan pred tem. V torek je umrlo 40 bolnikov, največ doslej. Skupno število umrlih s covidom-19 je naraslo na 645.

Kacin je poudaril, da je bilo v torek opravljenih več testov kot pretekle dni, kar je v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja. “V svojem navodilu je ministrstvo namreč ponovno priporočilo, da se testira tudi vse družinske člane okuženih, ki so bili skupaj z njimi v karanteni brez testiranja,” je pojasnil. Kacin je dejal, da so absolutne številke sicer višje, kot so bile včeraj, a da se dejansko stanje v bistvu ni spremenilo. “Podatki še naprej in še vedno kažejo, da se reprodukcijsko število R še naprej umirja, kar je spodbudno,” je dejal vladni govorec.

Po navedbah ministra Gantarja sicer število okužb pada prepočasi. “Okužen je vsak 22., potrebe po posteljah naraščajo, zaposleni so izčrpani, med zdravstvenimi delavci je veliko okuženih. Dokler bo več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje ukrepov za krajši čas smiselno,” je prepričan. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov se izvaja, a to po njegovi oceni ne odtehta resnosti situacije. “Bolje krajša zaostritev, ki tudi omogoča hitrejši prehod v normalnost,” je dodal.

 

 

Mogoče vam bo všeč