FilatelijaSlovenija

Nova znamka- EUROPA – divja mačka

Pošta Slovenije je izdala novo znamko – EUROPA – divja mačka.

Divja mačka (Felis silvestris)

Je ena redkih gozdnih predstavnic rodu Felis iz družine mačk. Živi v redko poseljenih gozdnatih območjih v Evropi, razen v Skandinaviji. Pojavlja se po vsej Sloveniji, razen v alpskem visokogorju. Najpogostejša je v gozdnatih okoljih južne Slovenije.

Domača mačka je njena bližnja sorodnica, ki pa se je razvila z udomačevanjem iz nubijske rumene mačke v Afriki. Divja mačka je sicer podobna sivo-progasti domači mački, vendar je od nje večja, krepkejša,  ima daljšo in gostejšo dlako ter košat rep. Na repu ima tri do pet črnih kolobarjev, konica repa je košata in črna.

Življenjski prostor divje mačke so listnati, iglasti in mešani gozdovi. Pogosto se naseli na prisojnih, strmih, skalnatih pobočjih gozda, kjer ima dovolj skrivališč in ugodne razmere tudi pozimi. Človeku in človekovim aktivnostim se izogiba.

Divje mačke se parijo februarja. To je edini del leta, ko se samci in samice družijo, sicer so samotarske in teritorialne živali. Svoj teritorij označujejo predvsem z urinom in iztrebki ter ga branijo pred drugimi predstavniki svojega spola. V maju v skalni špranji, opuščeni jazbini ali votlem drevesu skotijo od dva do šest slepih mladičev.

Zmanjševanje, drobljenje in izginjanje gozda je eden izmed najpomembnejših dejavnikov ogroženosti divje mačke v Evropi, predvsem zaradi hkratnega širjenja domače mačke ter križanja z njo.

 Dr. Hubert Potočnik

Poleg znamke je bil izdan tudi žig in ovitek prvega dne.

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/73901/EUROPA-divja-macka

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija