FilatelijaSlovenijatehnologijaŽivljenje

Nova poštna znamka – Avtomatski telefonski aparat Iskra ATA 11 (se še spomnite ?)

Pošta Slovenije je izdala novo poštno znamko.

Telefonski aparat Iskra ATA 11

V zadnjih desetletjih smo priča bliskovitemu tehnološkemu napredku v komunikacijah. Pomembno vlogo v tem razvoju ima podjetje Iskratel (nekdanja Iskra Kranj), ki se je leta 1947 usmerilo tudi v telekomunikacije. Takrat so začeli z razvojem ključnih komponent za nov program telefonije, ki so mu sledili prvi načrti za telefonske centrale.

Prvi Iskrini telefoni so bili narejeni po Siemensovi licenci. Redna proizvodnja se je začela leta 1948 z induktorskim aparatom ITV 1, ki je imel kovinsko ohišje in je bil namenjen za potrebe Jugoslovanskih železnic in državnih ustanov. Leta 1949 so predstavili novo serijo avtomatskih telefonskih aparatov ATA. Za ohišje so začeli uporabljati bakelit, ATA 1 pa je bil prvi Iskrin telefon, namenjen širši uporabi.

Šest let kasneje sta na tržišče prišla modela ATA 11 z zemeljsko tipko in ATA 12 brez tipke, ki sta predstavljala naslednjo generacijo Iskrinega razvoja. Glede na ATA 1 gre za telefon, ki so ga tehnično izpopolnili Iskrini razvijalci, le oblikovan je bil še vedno po vzoru tujega proizvajalca, švicarskega podjetja Albiswerk Zürich AG.

Telefon ATA 11 je bil izjemno priljubljen, v začetku 60-ih let so jih izdelali 35.000 na leto. Telefon so tudi izvažali. Čeprav je bil najpogosteje na voljo v črni barvi, so ga izdelovali v sedmih različnih barvah.

Dr. Estera Cerar

vodja Muzeja pošte in telekomunikacij, enote Tehniškega muzeja Slovenije

Poleg znamke je bil izdelan tudi žig prvega dne.

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74166/Avtomatski-telefonski-aparat-Iskra-ATA-11

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija