Dogodki in prireditvePolitikaSlovenijaV fokusuzgodovina

Poslanica (predsednika vlade) ob dnevu reformacije

Slovenci smo, kar smo, zaradi našega jezika. Brez slovenščine ni Slovencev. Brez nje ni Slovenije. Dan reformacije obeležujemo zato, da ne pozabimo, kako je temelj naše državnosti prav slovenski knjižni jezik. Tega pa predvsem dolgujemo Primožu Trubarju, protestantskemu duhovniku z Rašice, ki ga je utemeljil s prvo slovensko knjigo, Katekizmom in dodanim Abecednikom, posvečenim »vsem mladim in preprostim Slovencem«.

Robert Golob, v ozadju so zastave.
Predsednik vlade Robert Golob. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Zavedanje, da naša prihodnost temelji na mladih in njihovi izobraženosti, pa ni edini vir navdiha, ki ga lahko črpamo iz Trubarja. Poznamo ga namreč tudi po geslu »stati inu obstati«. Živel je v viharnih časih, ki so jih zaznamovali vojaški vpadi in grožnje iz tujine, kot tudi ideološka razklanost in obračunavanje v domovini. Velik del svojega življenja je zato preživel v izgnanstvu. Vendar pa nikoli ni izgubil ne vere vase niti v njegove »ljube Slovence«.

Zato je prav, da se v teh časih, ko nedaleč od nas znova divja vojna in ko naša blaginja ni več samoumevna, spomnimo tudi tega uporniškega in vztrajnega Trubarja. Ni nas malo in ne bo nas pobralo. Niti Slovenije, niti Evropske unije, niti naših zaveznic. Na izzive, ki so pred nami, smo pripravljeni in jih bomo prebrodili. Tako kot Trubar bomo stali in obstali. Kot narod in država, ki sta nastala iz njegove besede, drugače tudi ne moremo.

vir: https://www.gov.si/novice/2022-10-31-poslanica-ob-dnevu-reformacije/

 

Mogoče vam bo všeč