Nekategorizirano

Nova infekcijska bolezen pri otrocih

V preteklem tednu so v več evropskih državah opazili, da vedno več otrok oboleva za težjo obliko prehladnih obolenj. Zato jih je potrebno zdraviti tudi na intenzivni negi. Britanski nacionalni zdravstveni urad NHS je javil 20 takšnih primerov.

 Vsi simptomi, boleč trebuh, temperatura, težave s srcem, so podobni Kawasakijevi bolezni. Ta bolezen ali Kawasakijev sindrom je akutno, domnevno avtoimunsko, nekrotizirajoče vnetje srednje velikih žil, ki prizadene številne organe. Pojavlja se v zgodnjem otroštvu in se kaže z vročino, konjunktivitisom, močno pordelo sluznico ustne votline in žrela, malinastim jezikom, izpuščajem, cervikalno limfadenopatijo, artritisom in raznimi zapleti. Bolezen je poimenovana po japonskem pediatru Tomisakuju Kawasakiju, ki je leta 1961 opisal primer štiriletnega otroka z neznano boleznijo z izpuščajem in vročino, kasneje pa je opisal še 50 podobnih primerov.

 Seveda, v tem času Covid-19 epidemije, je možno, da sta obe bolezni na nek način povezani. Vendar so zdravniki in strokovnjaki še vedno zelo previdni s pojasnili, saj za sedaj ne obstajajo nobeni neposredni dokazi o povezanosti. Dr. Russell Viner iz “Royal College of Paediatrics and Child Health” pravi:

»Najprej moram reči, da so otroci zelo redko okuženi s koronavirusom. Podobni primeri bolezenskih znakov pa so bili v preteklosti že zaznani. A tudi tako težko zbolijo zelo redko.«

V mislih je imel prav kawasakijev sindrom. Ob tem so pri nekaterih otrocih odkrili, da so okuženi tudi s koronavirusom, pri večini obolelih pa ga niso odkrili.

 O podobnih primerih poročajo še iz Francije, Španije in Italije. Zdravstveni ministri v teh deželah so zaskrbljeni, vendar previdni, saj noben otrok zaradi te bolezni še ni umrl. WHO (svetovna zdravstvena organizacija) je že sporočila, da je prejela opozorila zdravnikov iz teh dežel in je takoj sprožila postopke, da preveri možnost povezave obeh bolezni.

 

Vir: de.euronews.com, sl.wikipedia.org

 

Mogoče vam bo všeč