Nekategorizirano

NKBM uspešno implementirala ukrepe za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma

Na današnji tiskovni konferenci je vodstvo NKBM zagotovilo, da so v skladu z zakonodajo uredili področje obvladovanja tveganj in preprečevanja pranja denarja. Da so z ukrepi zadostili zakonskim zahtevam, je v petek, 6. julija 2018, potrdila odločba Banke Slovenije, da je Nova KBM izvršila vse ukrepe iz odredbe, kar pomeni, da je področje preprečevanja pranja denarja (PPDFT) urejeno in skladno z zakonodajo.

Podpredsednik uprave Jon Locke, odgovoren za obvladovanje tveganje, je ob tem povedal: »Obvladovanje tveganj, skladnost in postopki preprečevanja pranja denarja ostajajo izjemno pomembni za upravo, nadzorni svet in lastnike. Banka Slovenije je uspešno izvedene postopke potrdila. V banki bomo še naprej vzpostavljali visoke standarde, ki smo si jih postavili.«

Tanja Remškar, direktorica Službe za preprečevanja pranja denarja in financiranje terorizma: »Banka je v zadnjih letih veliko časa, energije in truda namenila prenovi IT podpore. Pri čemer je nadgradila sisteme za odpravljanje tveganj povezane z omejevalnimi ukrepi, izboljšala transakcijski monitoring, ki ga banka izvaja pri stranki, in uvedla sistem za prepoznavanje strank, ki predstavljajo potencialno tveganje z vidika politične izpostavljenosti. Veliko truda smo vložili v področje internega izobraževanja vseh zaposlenih s področja preprečevanja pranja denarja. Prav tako pa smo naredili velik napredek v številu ljudi, jeseni 2015 je na področju PPDFT delala ena oseba, danes jih je osem.«

Banka je poleg uspešno izvedenih popravljalnih ukrepov, lani sprejela tudi politiko poznavanja strank (t.i. CAP – Client acceptance policy). »Banka želi poslovati z osebami, kjer lahko vzpostavimo komercialen, trajen in vzajemno koristen poslovni odnos. Smo finančna institucija in nudimo storitve tistim posameznikom in podjetjem, ki imajo svoje prihodke ter poslovne ali osebne dejavnosti vezane na Slovenijo in lahko to navezanost na Slovenijo tudi pojasnijo, ne glede na državljanstvo. Odločili smo se, da posameznikom in podjetjem, ki ne morejo izkazati (nimajo) navezanosti na Slovenijo, ne nudimo storitev,« je dodal Locke.

Se je pa Locke zavil v molk na novinarsko vprašanje, kakšne konkretne ukrepe so v NKBM izvedli glede posameznikov, ki so v preteklosti zakrivili pomanjkljivosti na tem področju. Brez odgovora je ostalo tudi vprašanje ali so zoper koga sprožili kakšno tožbo in ali je morda kdo zaradi tega ostal brez službe.

Mogoče vam bo všeč