Nekategorizirano

Franc Kangler ekskluzivno: Z rušenjem radarjev Fištravec Maribor vrača 40 let nazaj

Vsi dominantni mediji, lokalni v štajerski metropoili in nacionalni, so z velikim pompom pospremili ponedeljkovo udarniško akcijo mariborskega župana dr. Andreja Fištravca, ko je zasukal rokave, si nadel delovne rokavice in se lotil “rušenja” zloglasnih Kanglerjevih radarjev. Spomnimo, leta 2012 je občinska oblast tedanjega mariborskega župana Franca Kanglerja v okviru javno zasebnega partnerstva za posodobitev semaforskega sistema v mestu družbi Iskra Sistemi omogočila, da je na 22 krožiščih v Mariboru postavila 40 radarjev za merjenje hitrosti. Da je bila prometna varnost Mariborčanov na psu, dokazuje podatek, da so radarji v času poskusnega obratovanja v dveh mesecih ujeli kar 69 tisoč hitrostnih prekrškarjev. Že v prvem tednu delovanja je njihovo število strmo upadlo. Ker pa mestno redarstvo ni izdajalo plačilnih nalogov, se je število prekrškov znova povečalo. In ker je bil za radarje “kriv” župan Franc Kangler, se je ob izdatni medijski promociji “zbudilo”vstajniško gibanje, ki so ga v varnem ozadju usmerjali razni Vezjaki, Godine, Partljiči. Zgodila se je granitna ulica tipa Kertesovih jugurtašov, zaradi katere je Franc Kangler zapustil županski stolček.
Ponedeljkova udarniška akcija župana Andreja Fištravca, ki ga je na županski položaj po odstopu Franca Kanglerja pripeljalo prav omrežje, ki je tudi usmerjalo jogurt-granitno vstajo v Mariboru, lahko pomeni tudi pričetek njegove predvolilne kampanje pred jesenskimi lokalnimi volitvami. Je morda naključje, da se je tega lotil ob Kanglerjevem rojstnem dnevu. “Ne gre
zame,” nam je dejal Franc Kangler.
“Fištravec bo moral pogledati v obraz Mariborčanom, ki so ga podprli pred štirimni leti. Njim bo moral položiti račune!” Nato pa je v šali nadaljeval: ” V tem trenutku imamo tako gost promet v zračnem prostoru nad Mariborom, da že preusmerjajo letala proti Gradcu, ameriška univerza, ki jo je Fištravec zgradil v Mariboru, poka po šivih, zato zmanjkuje študenstskih postelj, ne vemo kam s kitajskimi vlagatelji, zato jih že odstopamo Avstrijcem, odprtih je toliko novih delovnih mest, da delavce išče po sosednjhih
državah…Mesto cveti, gradbena operativa je v polnem pogonu, razvoj je viden na vsakem koraku! Dovolj je šale, kajti Mariborčani vedo in vidijo, kaj se je oziroma se ni dogajalo v mestu!
Ko sem prevzel županovanje Maribora, sem obljubil azil in ta stoji. Obljubil sem obnovo Ljudskega vrta in to izpolnil. Ko je padla gondola, smo v 104 dnevih zgradili novo. Dvajset let niso bili sposobni zgraditi lutkovnega gledališča, meni je uspelo. Trg Leona Štuklja, EPK, gradnja vodovoda in kanalizacije, ureditev krožišč in avtobusnih postajališč, hiša stare trte, kopica evropskih projektov…..naj Fištravec navede vsaj en evropski projekt , ki ga je izpeljal v svojem šestletnem mandatu. Sam vem na pamet vseh 53 projektov, ki sem jih izvedel.”

Ali ni zanimivo, da so se v poročanju vsi dominantni mediji osredotočili le na to, kako je Fištravec simbolično izruval prvi radar od skupno 35 “zloglasnih” radarjev, ki so vas spodnesli. Nihče pa ni z besedo omenil, da se je pravda v zadevi mariborski radarji na sodišču končala v vašo prid!

“Sodišče je nedvoumno ugotovilo, da pogodba med MO Maribor in zasebno družbo o javno-zasebnem partnerstvu v ničemer ni bila sporna. Fištravec pa si je dovolil, da je mimo volje občinskega sveta pogodbo enostransko prekinil. S tem je Mariboru povzročil za več kot 7 milijonov evrov škode, kolikor je pač veljala poravnava z zasebno gospodarsko družbo. Naj spomnim, da tu ni šlo za radarje, temveč za videonadzor mariborskih križišč. In on, Fištravec namreč, ruši videonadzor v mestni občini Maribor in vrača mesto štirideset let nazaj.” 

Ali to med drugim pomeni tudi, da je danes zaradi tega prometna varnost v Mariboru slabša kot je bila leta 2012, ko so v času poskusnega obratovanja radarji registrirali kar 69 tisoč prekrškarjev?

“Sistem radarskega nadzora ni bil nikoli do konca realiziran, delovali so le testno in nihče od Mariborčanov, ki so jih ujeli pri prehitri vožnji zato ni bil sankcioniran. Levica in razne Vesne Godine, Partljiči in Vezjaki so v svoji nadutosti izrabili slabo voljo ljudi in jih poslali na ulice! Ljubljanskega župana Jankoviča kujejo v zvezde, čeprav jim je po mestnih ulicah namestil superradarje.  Dominantni mediji celo pišejo, da je Zoki car, država mu odpiše ne vem koliko milijonov pufa, in to nikogar ne moti. Ko pa sem sam hotel vzpostaviti videonadzor nad mariborskimi križišči, pri čemer so bili radarji le nadgradnja projekta, je to leve intelektualce tipa Vesna Vuk Godina tako zmotilo, da so mi postregli z jogurt granitno zgodbo.”

Bo torej letošnja jesen v Mariboru vroča?

“Nisem prepričan, vem le to, da bo moral aktualni župan Mariborčanom položiti račune opravljenega. Napadi name mu ne bodo kaj dosti koristili, ker imam sam veliko za pokazati.”

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč