Nekategorizirano

Neverjeten poziv nevladnih organizacij! “Slovenija naj iz begunskih taborišč v BiH sprejme tisoč prosilcev za azil”

Predstavniki Amnesty International Slovenije (AIS), Pravno-informacijskega centra (PIC), Delovne skupine za azil in Delavske svetovalnice naj bi Slovenija z množičnim vračanjem prosilcev za azil sosednji Hrvaški organizacij prispevali k eni najhujših humanitarnih kriz v Evropi.

Ker gre za po njihovem mnenju nezakonita vračanja. Bi morala Slovenija nemudoma nehati izvajat sporazum med državama?

PU Maribor v današnjem ovestilu: Včeraj, nekaj  po  18.  uri  so  policisti Policijske postaje Gorišnica na območju Zavrča prijeli tri državljane Pakistana, ki so pred tem nedovoljeno vstopili  v  našo  državo  na zeleni meji z Republiko Hrvaško. Vsi trije so zaprosili za mednarodno zaščito, zato so jih prepeljali v Azilni dom.

Slovenija prosilce za azil na podlagi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško množično vrača v sosednjo državo, ne da bi jim izdala pisne odločbe, zaradi česar nimajo na voljo nobenega pravnega sredstva. Slovenija bi tako morala postopke na meji urediti tako, da se bo dosledno beležilo, na kakšne način je bil tujec poučen o pravici do mednarodne zaščite ter njegova izjava. Le na ta način bi namreč odpravili dvom, ali so pristojni organi v postopku s tujcem ravnali zakonito.

Poleg poziva po prenehanju vračanja na Hrvaško imajo v Delovni skupini za azil in Delavski svetovalnici še nekaj zahtev. Kot je pojasnil Goran Lukić iz delavske svetovalnice, naj Slovenija iz begunskih taborišč iz BiH neposredno sprejme tisoč prosilcev za azil, za katere ima vse potrebne zmogljivosti. Prav tako naj prevzame aktivno vlogo pri spodbujanju evropskih držav k podobnim programom relokacije, uvede pa naj tudi amnestijo, ki bi osebam brez dokumentov omogočila vstop v sistem.

Le kam naj Slovenija da, vse migrante in še bolj pomembno, kdo naj jih vzdržuje in za kakšen denar?  To pa se Amnesty International Slovenije verjetno ne zanima.

Mogoče vam bo všeč