Nekategorizirano

Nestrpni zdravnik do drugače mislečih Knafelj laže, ventilatorji Siriusmed R30 sprejemljivi tudi za bolnike s covid 19

Po besedah Mirkoviča, nekdanjega vodje centra za intenzivne terapije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je strokovna komisija v UKC Ljubljana, ki jo je vodil Marko Noč, dobila v pregled 90 tipov različnih ventilatorjev. V pregled so dobili brošure, medtem ko so pred epidemijo ventilatorje preizkušali tudi v praksi, se z njihovim delovanjem dobro seznanili, nato se odločili za njegovo nabavo ali pa ne.

Ob dobavi kompresorja ter vlažilca za ogrevanje in ogrevanih cevi, bi bil ta ventilator sprejemljiv tudi za ventiliranje pacientov s covidom-19,” je dejal Mirkovič na dopoldanski novinarski konferenci. Kot mu je znano, imajo ti ventilatorji, ki so jih dobili v celjski bolnišnici, tudi kompresor in vlažene cevi. Tako da Mirkovič meni, da je stroka, kar zadeva nabavo teh ventilatorjev, kar precej enotna.

Uporabo ventilatorjev v Splošni bolnišnici Celje je komentiral tudi vladni govorec Jelko Kacin. Bolnišnica je ventilatorje, o katerih je govoril Mirkovič, prilagodila in aktivno uporabljala. Ob tem, da se jim zgodilo veliko žarišče v Šmarju pri Jelšah, je bila bolnišnica prisiljena celotno intenzivno dejavnost preusmeriti in na novo zagnati, ker so celotni intenzivni oddelke zasedli bolniki s tega območja, je dejal.

V UKC Ljubljana za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki rabijo predihavanje, po Mirkovičevih besedah uporabljajo ventilatorje, ki so jih imeli že pred epidemijo. Gre za ventilatorje, ki jih obvladajo in so po njihovem mnenju dobri. Glede na trenutne razmere in upad števila bolnikov s covidom-19, ki so odvisni od ventilatorja, tudi ni drugačne potrebe.

Ob tem je Mirkovič spomnil, da je bila v začetku marca, ko se ni vedelo, kako se bo virus v Sloveniji širil, precej velika zmešnjava in tudi panika, saj se je govorilo, da v primeru razvoja epidemije po vzoru Italije ventilatorjev ne bo dovolj in bodo zato ljudje umirali.

Zato so v UKC Ljubljana šli tudi v sodelovanje s posamezniki in podjetji, ki so bili pripravljeni razviti slovenski ventilator, kar jim je tudi uspelo. Razvili so dobre ventilatorje, a je pot do klinične uporabe še dolga, saj jih čaka obsežen proces certificiranja. A ob morebitni novi krizi bodo pripravljeni in jih bodo lahko hudi situaciji tudi uporabili.

 

 

Mogoče vam bo všeč