Nekategorizirano

Nemčija je sprejela odlok o priseljevanju delavcev z zahodnega Balkana

Nemški Bundestag je z večino glasov pravkar sprejel predlog nemške vlade o uvedbi kvote 25 tisoč delovnih dovoljenj na leto za nekvalificirano delovno silo z zahodnega Balkana.

S tem glasovanjem začne veljati odlok nemške vlade po objavi v Uradnem listu in začne veljati 1. januarja po uveljavitvi veljavnega odloka. Hkrati je bil sprejet vladni predlog za omejitev veljavnosti odloka do konca leta 2023.

Med glasovanjem je bil zavrnjen predlog štirih nemških zveznih dežel, da v celoti odpravijo kvoto 25 tisoč in omogočijo njeno neomejeno veljavnost.

Mimogrede, delavci z zahodnega Balkana prihajajo v Nemčijo iz treh različnih razlogov. Ena podlaga je omenjena uredba, ki omogoča zaposlovanje delavcev brez diplom.

Druga podlaga je spomladi sprejet zakon o priseljevanju kvalificirane delovne sile, ki zagotavlja poenostavljen postopek priseljevanja potrebnih kvalificiranih delavcev bodisi s poklicno ali srednjo tehnično šolo ali univerzitetno izobrazbo na področju tehničnih ved. Izjema so le računalniški znanstveniki, ki ne potrebujejo diplome, ampak dokazilo o delovnih izkušnjah.

Tretja osnova je priseljevanje zdravstvenega osebja in negovalcev, saj ima Nemčija na tem področju velike potrebe in primanjkljaje.

Odlok o priseljevanju nekvalificirane delovne sile je še posebej zanimiv za nemške gradbenike, ki se prek nemškega združenja delodajalcev pritožujejo, da čez nekaj let ne bodo imeli dovolj delavcev in da je uvoz delovne sile ključnega pomena za njihovo industrijo. Tudi turistična panoga išče nekvalificirane delavce, a je povpraševanje po njih zaradi Covida-19 upadlo.

Mogoče vam bo všeč