Nekategorizirano

Nemčija in Avstrija, primerjava Covid 19 kriznega menedžiranja Angele Merkel in Sebastiana Kurza

Nemška kanclerka Angela Merkel in avstrijski kancler Sebastian Kurz v očeh domače javnosti veljata za suverena krizna voditelja: obema je zaenkrat uspelo obvladati epidemijo koronavirusa. Način, kako sta se Merklova in Kurz lotila vodenja v krizi pa se loči kot dan in noč,  bolj skorajda ne bi mogel biti drugačen. Primerjavo njunih potez, s katerimi sta se lotila obvladovanja epidemije, so pripravili v nemškem spletnem portalu fokus.de.

Celo v ameriških medijih so nemško kanclerko Angela Merkel nagradili s pohvalo, da se je koronavirusa lotila v “polni formi!”  Da poteze, s katerimi se je lotila Covid 19 kažejo na njeno izkušenost in pragmatizem. Takega mnenja je tudi večina nemškega prebivalstva, ki zaupa v krizno upravljanje politikov CDU. V anketi raziskovalnega inštituta Civey za nemški FOCUS Online jih je 63 odstotkov navedlo, da zaupajo v suverenost kanclerke Merklove zaupajo v spopadu z epidemijo koronevirusa.

Po drugi strani je na bil začetku epidemije ostrih kritik deležen avstrijski kancler Sebastian Kurz (ÖVP), zlasti zaradi prepozne in medle reakcije pri zapiranju smučišča  Ischgl so oblasti posredovale prepozno. Smučanja in après-ski niso takoj ustavili, čeprav je bilo že prej znano, da je barman okužil turiste z virusom corone.

Kljub temu to ni vplivalo na oceno uspešnosti njegovega kriznega upravljanja. Glede na raziskavo avstrijskega informativnega portala “oe24” bi 52 odstotkov vprašanih glasovalo za Kurza neposredno kot kanclerja, kar 80 odstotkov pa je zadovoljnih z vladnimi ukrepi na področju obvladovanja epidemije koronavirusa.

Kurz neposreden, Merklona na distanci

In čeprav žanjeta Merklova in Kurz podobne uspehe pri obvladovanju Covid 19, tudi podpora, ki sta je je deležna, je primerljiva, se njune poteze ne morejo primerjati. Razlog je v njunih osebnostnih razlikah, Kurz je neposreden, Merklova na distanci.

Prvi pokazatelj so socialni mediji. Avstrijski kancler Kurz, ki je zaradi svoje mladosti bolj odprt za tovrstno komuniciranje, se nekajkrat na dan oglasi na twitterju in tudi preko njega obvešča prebivalstvo. Nemška kanclerka tega ne počne, ne omogoča neposredne izmenjave menj in stališč s svojimi volilci, temveč se s sporočili oglaša tedensko.

Kurz je tudi v krizi bolj odprt od Merklove, ko je govora o njegovem zasebnem življenju. Tako je sredi marca v intervjuju za najbolj poslušano avstrijsko radijsko postajo  “Ö3” razkril, da se je dobil na kosilus svojim dekletom in njenimi starši in razkril, da trenutno spi le tri ure na dan. Napovedal je tudi, da bo letos zaradi krize koronavirusa zagotovo preživel počitnice v Avstriji.

Po drugi strani Angela Merkel pred javnostjo skriva svoje zasebno življenje. Tudi v času spopadanja z epidemojo, je na novinarsko vprašanje, kako preživlja trenutke zasebnosti, preprosto odgovorila, da tudi tokrat ne bo tega razkrila: “Upoštevam pa vse varnostne in preventivne ukrepe,” je dejala v nasmehu.

Sebastjan Kurz je iz povsem drugega testa, saj učinkovito uporablja tudi klasične medije za posredovanje informacij o protikoronskih ukrepih. Vsaj enkrat tedensko tiskovna konferenca,  intervjuji za radijsko postajo “Ö3″, televizijske postaje”Servus TV” ali “ORF”. Prisoten je tudi v nemških medijih, na primer v “Bildu” ali v klepetu v živo s Sandro Maischberger.

Angela Merkel pa se je zavila v molk. V času epidemije Covid 19 ni niti enemu nenškemu mediju namenila intervjuja, tiskovne konference so njen edini način komuniciranja z javnostjo. In zanimivo, Sebastjan Kurz se ves čas pojavlja z masko na obrazu, medtem ko Merklove z masko še niso videli.

Naši severni sosedje Avstrijci in Nemci te dni sprejemajo omilitvene ukrepe. Zanimivo bo videti, kako si bosta v svoji različnosti podobna kanclerka Merklova in kancler Kurz.

Mogoče vam bo všeč