Nekategorizirano

Nemci z rekordno visoko podporo vladni CDU/CSU, nizka levičarskim SPD in Zelenih

Po v soboto objavljeni raziskavi RTL/ntv bi, če bi bile v Nemčiji volitve danes zadnjega maja 2020, bi kar 40 odstotkov vprašanih volilo konservativno vladno krščanskodemokratsko povezavo CDU/CSU, kar je dobrih 7% več kot na zadnjih zveznih volitvah leta 2017.
Po drugi strani pa bi koalicijska “Socialdemokratska stranka Nemčije” zbrala le 15% glasov, kar je 5% manj kot na volitvah 2017.

Stranka “Zeleni” bi prejela 16% glasov oz. 7% več kot na volitvah 2017, “Levica” 8% (-1,2%), “Alternativa za Nemčijo” (AfD) 9% (-3,6%), liberalna FDP pa 5% (-5,7%).

Anketiranci so tudi odgovorili na hipotetično vprašanje, ali bi morebitna koalicija treh “levičarskih” strank (SPD – “Levica” – “Zeleni”) bila uspešnejša pri vladanju kot sedanja tako imenovana “velika koalicija.” Odgovor je bil več kot katastrofalen za levičarske stranke, saj je le 18% vprašanih odgovorilo z “DA”, kar 43% pa z “NE”, medtem ko jih 30% ne vidi razlike.   Poleg tega jih 50% meni, da bi bila takšna koalicija (SPD – “Levica”- “Zeleni”) za Nemčijo slaba, medtem ko jih 26% meni nasprotno, 24% pa je neodločenih. 

Mogoče vam bo všeč