izobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenijatehnologijaŽivljenje

Nekaj nasvetov za vzdrževanje vrtnih bazenov

Vrtni bazeni so vse bolj priljubljeni. Ker gre za bolj preprosto, “poletno” različico bazenov, ki jo po potrebi lahko pospravimo do naslednje sezone, se morda marsikdo niti ne zaveda, da je tudi pri teh bazenih pravilno vzdrževanje ključnega pomena. Pa tudi pri sami uporabi je treba biti pazljiv, da ne pride do tragičnih dogodkov.

Na kaj morate biti pozorni pri montaži in uporabi?

Glavna prednost napihljivih ali montažnih vrtnih bazenov je preprosta postavitev, saj zanjo načeloma ne potrebujemo nobenih gradbenih del. Vseeno je treba poskrbeti za čim bolj ravno podlago, betonska plošča bi prišla še najbolj prav, a tudi ravna zelenica bo dovolj dobra. Bazen ne sme stati postrani, po potrebi ga je treba uravnati. Na vse to je treba misliti pred začetkom montaže, vsekakor pa preden začnete natakati vodo.

bazen

Pri montaži velja dosledno slediti navodilom, s posameznimi deli pa ravnati previdno, da jih ne bi po nesreči poškodovali ali celo preluknjali. Bazen naj bo obrnjen tako, da prostor za filtracijo vode z vso napeljavo ne bo motil uporabe. Za delovanje črpalke boste morali potegniti električni kabel do vtičnice, predlagamo, da ga zakopljete v tla, da vas med uporabo bazena ne bo motil. Če imate pri hiši majhne otroke, ki še ne znajo plavati, poskrbite za dodatno varnost s postavitvijo ograje okrog bazena. Na ta način se boste lahko na vrtu vedno sproščeno zabavali, brez strahu, da bi otrok po nesreči padel v bazen.

Otrokom namenjeni bazeni so napihljivi, v njih je vode le za deset ali dvajset centimetrov, kar je prav tako lahko nevarno, zato otrok nikoli ne pustite brez nadzora. Po uporabi je takšen bazen najbolje takoj izprazniti. Pri večjih bazenih to ni tako preprosto, količine vode so lahko zelo velike, tudi več deset tisoč litrov, zato jo običajno natočite le enkrat, na začetku sezone. To pa pomeni, da morate med uporabo skrbeti za njeno kakovost. Večinoma bo dovolj že redno dodajanje pripravkov v obliki tablet ali granulata, a morda bo kdaj treba narediti še kaj več, da bo voda ostala bistra in kemijsko čista.

Mehansko čiščenje

Najbolj osnovno opravilo je čiščenje površine vode z mrežo, napeto na koncu daljše palice. Z njo boste odstranili listje, večje delce, morda kakšno žuželko ali celo žabo. Da bo takšnega čiščenja čim manj, se splača kupiti pokrivalo, ki takrat, ko bazena ne uporabljate, preprečuje nabiranje umazanije na površini vode. Seveda tudi sama postavitev bazena pripomore, da je takšnih težav manj – stoji naj čim bolj na odprtem.

bazeni-3

Z rednim čiščenjem površine poskrbite tudi za manj usedanja prahu in druge umazanije na dno bazena. Kljub temu je treba s posebnim sesalnikom, ki je navadno povezan s filtrom, dno redno sesati, po možnosti vsak dan, vsekakor pa po dolgotrajni neuporabi. S tem boste med drugim preprečili tudi kalnost vode med uporabo.

Da bo voda zares bistra, jo je treba redno filtrirati. Filtrirni sistemi so navadno že del paketa ob nakupu, sestavljeni so iz napeljave, ki vodo iz bazena skozi tako imenovani skimmer preusmeri v čistilnik, očiščeno vodo pa vrne v bazen. Učinkovitost sistema je odvisna tako od vrste filtra kot od moči črpalke, ki bi morala biti prilagojena velikosti bazena oziroma količini vode v njem. Bazeni, ki gredo najbolje v prodajo, imajo v paketu pogosto zgolj preprost papirnati filter, tudi črpalka ni ravno najbolj zmogljiva. Če boste bazen uporabljali pogosto in več let, je priporočljivo, da se odločite za model z zmogljivejšo črpalko in s filtrom s kremenčevim peskom. Celotna količina vode v bazenu naj bi se prefiltrirala vsaj vsakih šest ur, filtriranje je treba prilagoditi tudi številu kopalcev in vremenskim razmeram, kar pa boste s preprostimi rešitvami težko dosegli.

Vsaj občasno bo treba bazen oziroma njegove robove (še zlasti stene na višini vodne gladine) očistiti ročno (s krpo) in po potrebi odstraniti vodni kamen. Bolj pogosto boste izvajali tovrstno čiščenje, manj agresivna sredstva boste potrebovali, da se oblog in umazanije znebite.

Kemijsko čiščenje

Ne glede na to, kako smo dosledni z mehanskim čiščenjem, brez kemije v bazenu ne bo šlo. Tu ne gre samo za vidno čistočo ali bistrost vode. V vodi se namreč pri temperaturah od 25 do 30 stopinj Celzija, ki so običajne v domačih bazenih, razmnožujejo bakterije in glivice, ki skupaj z drugimi nečistočami prihajajo iz okolja, še bolj pa s kopalci. Tudi v domačem bazenu je zato treba redno preverjati kakovost vode in jo po potrebi izboljševati z različnimi pripravki.

bazeni-2

Najbolj osnovno je kloriranje, pri čemer se uporablja organski klor v obliki granulata ali tablet, doziranje poteka v skladu z navodili proizvajalca. V bazenski vodi bi moralo biti klora od 0,5 do 1,0 mg/liter. Če bazen uporablja veliko ljudi ali pa ob začetku sezone, če ste pustili vodo v bazenu čez zimo, je treba poskrbeti za tako imenovane klorne šoke, ko v vodo spustimo več kot 2 mg klora na liter vode. To je najbolje storiti zvečer, približno vsakih štirinajst dni. Če je klora v vodi preveč, draži kožo in sluznice kopalcev ter povzroča rjavenje kovinskih delov bazenskega ogrodja. Če ga je premalo, se bakterije in alge prekomerno razmnožujejo.

Namesto klora lahko za dezinfekcijo uporabite tudi aktivni kisik. Ta metoda je bolj prijazna koži, sluznici in lasem, pa tudi bazenskim delom, ob njeni uporabi seveda ne bo vonja po kloru. Pri tem je pomembno, da upoštevate navodila za odmerjanje in redno preverjate količino aktivnega kisika v vodi, še zlasti pri višjih temperaturah vode, ko aktivni kisik še posebej občutljivo reagira. Če se kljub uporabi aktivnega kisika v vodi pojavijo alge, se jih boste najbolj učinkovito znebili s klornim šokom.

Pomemben je pH vode

Da z vodo ni vse v najlepšem redu, boste najverjetneje opazili že s prostim očesom, a resnično kakovost vode lahko preverite le z meritvijo pH-vrednosti. Kakovostna voda ima nevtralen pH, le za odtenek se lahko nagne proti bazičnosti (od 7,0 do 7,4). Nihanje vrednosti pH je lahko posledica sprememb temperature vode in vnašanja umazanije, nanjo vpliva tudi dodajanje sredstev za čiščenje in nego bazena.

bazeni-4

Če je pH previsok, dezinfekcijska sredstva niso dovolj učinkovita, začne se nalagati vodni kamen (njegovi delčki lahko povzročijo kalnost oziroma mlečnost vode), poveča se možnost za draženje kože in oči. Pri prenizki vrednosti pH se tvori sluz, ki prav tako negativno vpliva na kožo, voda začne zaudarjati in povzročati korozijo kovinskih delov ogrodja.

Analizo vrednosti pH in deleža kisika ter klora v vodi boste najbolj preprosto preverili z analizatorji, ki jih običajno sestavljajo ampule, v katere natočite vodo, in posebne tabletke z reagentom za pH, kisik ali klor. V kompletu so tudi navodila in pojasnila, kaj pomenijo izmerjeni rezultati.

Najbolj pogoste težave z vodo pri domačih bazenih

1. Zelena voda

Zakaj? Filtriranje ni učinkovito, vrednost pH ni ustrezna, v vodi je preveč organske umazanije.

Kako odpraviti? Preverite in očistite filtrirni sistem, vrednost pH spravite v običajne okvire (od 7,0 do 7,4), po potrebi izvedite klorni šok in počistite dno bazena, kjer so se nabrale odmrle alge. Dolijte svežo vodo.

2. Kalna, mlečna voda

Zakaj? Vrednost pH je previsoka, zato se v vodi izloča vodni kamen.

Kako odpraviti? Prečistite filtrirni sistem, znižajte vrednost pH, dodajte sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna iz vode.

3. Rjava voda

Zakaj? V vodi so bakreni ali železni delci, kar se najbolj pogosto zgodi, če bazen napolnite z vodo iz vodnjaka.

Kako odpraviti? Dobro prečistite filtrirni sistem, nastavite ustrezno vrednost pH (od 7,0 do 7,4), uporabite sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna in kovin iz vode.

4. Po kopanju je koža razdražena

Zakaj? Vrednost pH ni ustrezna ali pa je v vodi napačna mešanica klora.

Kako odpraviti? Dobro prečistite filtrirni sistem, preverite vrednost pH in jo po potrebi spravite v običajne meje (od 7,0 do 7,4). Prenehajte z doziranjem klora in dolijte svežo vodo, dokler vrednost klora ne pade na 0,5 do 1,0 mg/liter.

Avtor: Boštjan Okorn

vir: https://www.zps.si/dom-in-vrt-topmenu-331/pohitvo-in-oprema/10444-ko-voda-ni-turkizno-modra-vzdrzevanje-domacih-bazenov

 

Mogoče vam bo všeč