Nekategorizirano

Navade močnejše od virusa

Na splošno velja, da vsaka družba goji svojstveno kulturo in se ravna po svojih tabujih. Tako se v vsaki državi v tem času izpostavljajo drugačne navade in reakcije na nevarnost covid-19 virusa. V krizi se vedno ostro pokažejo značajske lastnosti osebe, a velja podobno za narode. Tudi tukaj se prikažejo njihove značajske lastnosti. Zanimivo je, da v šalah na račun nekega naroda najbolje vidimo te značilnosti. No, pa koronavirus jih je tudi razgalil. Poglejmo torej, kaj je razkril!

FRANCIJA – KAJ BI BREZ BAGETE?

Kaj bi Francoz brez pekarne in svoje bagete? Kapa »beretka« je že zdavnaj šla iz mode, a bageta se nikakor noče posloviti. Francoska vlada je uvedla stroge ukrepe samoizolacije, zaprla je mnoga podjetja in zapovedala še druge prepovedi. Vendar je dovolila okoli 40 izjem, ki so »nujno potrebna za kontinuiteto življenja države«. To so pekarne, mesnice, vinoteke, prodajalne delikates in sira, a tudi majhne prodajalne cigaret in tobačnih izdelkov. V širni Franciji tako še vedno vsako jutro diši po sveže pečenem kruhu, saj je od Pariza do Provanse še vedno odprtih več kakor 33.000 pekarn.

NEMČIJA – GREMO V BAR

Berlinsko nočno življenje je legendarno. A nemška vlada je prepovedala sestajanje in zbiranje ljudi. Ko so se meščani povlekli v samoizolacijo, se je takoj pojavilo vprašanje, kako se bodo v bodoče sestajali. Želeli so na vsak način zadržati tisti duh in občutek nočnih klubov, barov, itd. Odgovor je bil hitro na voljo. Pojavila se je internetna stran United We Stream z več kot 250-timi klubi in bari, koncertnimi dvoranami, itn. Tukaj se pojavljajo vsi popularni didžeji in cenjeni glasbeniki ter v »živo« gledalcem predstavljajo svoje umetnine. Strinjajo se, da je malo čudno prepevati steni ali igrati pred računalniškim ekranom, a jim je v zadovoljstvo, če ljudem prinesejo vsaj malo zabave v njihove domove.

VELIKA BRITANIJA – PUB JE NEPOGREŠLJIV

Britanski pub je »institucija«. Celo sam britanski premier je poudaril, da je pub neodtujljiva pravica vsakega pravega Britanca. Žal pa se ni vse izšlo po načrtih, najprej so vedno bolj samevali, nato pa so vse pube tudi zaprli. Ko se stvari skazijo, postanejo ljudje zelo inovativni. Hitro so se na internetu odprli virtualni pubi. Prvi med njimi je bil Jim the Janny’s Virtual Pub, ki že ima več kakor 13.000 stalnih spremljevalcev in članov.

JUŽNA KOREJA – DRUŽABNA PIJAČA JE…?

Če menite, da je tam najpomembnejša družabna pijača čaj, se krepko motite. Ne, »kafič« je najpomembnejši in druženje ob kavi v njem! Glede na število prebivalcev, je to dežela z največ »kafičev« na glavo prebivalca (vir: Reuters). Korejci so discipliniran narod in so se takoj vsi samoizolirali, ko je vlada to zahtevala. Kava se pa še naprej pije v »družbi«, jasno preko Skype in podobnih aplikacij. Ljudje se dogovorijo za »obisk« in se »družijo«, seveda vsak v svojem domu in ob svoji šalici kave. A poskušajo zadržati občutek, ki bi ga imeli ob druženju v »kafiču«. Ob tem si delijo še nasvete, kako čim bolje pripraviti dobro kavo ali speči slasten priboljšek. Zdaj je najbolj iskan nasvet, kako se pripravi »super dobra« kava Dalgona.

AVSTRALIJA – ŠOTOR V DNEVNI SOBI

Avstralci so pregovorno nori na odprt, zračen prostor, na možnost preživetja na otoku polnem krokodilov, na plavanje v vodi obkrožen s krdelom morskih psov, z raziskovanjem podeželja, kjer se plazijo smrtonosne kače in pletejo mreže strupeni pajki. Vse to najbolje ponazarja »Velikonočni kamp«. V tem času bi bili Avstralci nekje na izletu v naravi. A ker so prepovedane vse aktivnosti v tem času in se je potrebno samoizolirati, so se morali domisliti drugačnega načina. Podjetje Caravan Industry of Australia je opogumilo več kakor 300.000 ljudi, da so postavili šotor na svojem dvorišču ali sredi dnevne sobe in si ustvarili »virtualno« dopustniško točko. Na internetu so poiskali kanal s prikazom nevarnih živali, s »strašnimi« zvoki iz narave in pričeli s kampiranjem med Velikonočnimi prazniki. Edini »moteč« element je, da so vedno pri roki električno stikalo, vtičnica in stranišče na izplakovanje.

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč