Nekategorizirano

Nasilje v družini-huda preizkušnja, deviantni odklon ali pojav do katerega mora biti ničelna toleranca

V  teh,  zaradi  razširjenosti  epidemije težkih časih, so odnosi v  mnogih družinah  izpostavljeni  preizkušnji,  zato  policisti  v  tej situaciji še posebej  pozivajo   k  strpnosti  v  družinskih  odnosih. Naj bo čas, ki ga preživljajo družinski člani  skupaj  obarvan z razumevanjem, spoštovanjem in strpnostjo.

Zato  apelirajo,  na vsakogar če zazna nasilje v družini, družinah.  naj o tem obvestijo policijo, saj mnoge  žrtve  težko  najdejo  način,  da  bi  same  poklicale  na pomoč. Ne zatiskajte   si  oči  in  ne  preslišite  klicev  na  pomoč  iz  sosednjega stanovanja,  hiše,  dvorišča. To ni prav in ni pravilno.   Dolžnost  vseh nas je, tudi če smo le naključni opazovalci,  da  o  nasilju  obvestimo  policijo  in  druge  pristojne institucije.   Če žrtve nimajo dovolj moči, da bi spregovorile in poiskale pomoč,  moramo postati njihov glas in prispevamo  k temu, da se nasilje zaustavi. Nihče nima pravice izvajati nasilja nad komerkoli.

V svetu pa se, žal, še vedno premalo govori o drugih “epidemijah” s hudimi in do-življenjskimi posledicami, tukaj govorimo o spolni zlorabi otrok. Podobno kot virus, ki prizadene telo posameznika, tudi spolna zloraba otroka hudo zaznamuje za celo življenje. Posledice so nepopravljive. Prav vsak otrok je lahko žrtev, saj ni znakov, ki bi kazali na to, da ga utegne določena oseba zlorabiti. Po nekaterih raziskavah je že vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe v družinskem okolju ali s strani osebe, ki je otroku blizu in mu je dobro poznana. Ene epidemije  tudi posledic se morda rešiš zanesljivo, druge te skrite, če ni razkrita,  nikoli  in z travmami,  ki se globoko zarežejo v okolje in v metalnem zapisu vseh ki jih to zadeva.

Zaradi  suma  storitve kaznivega dejanja nasilje v družini so včeraj policisti iz PU Celje dvema nasilnežema izrekli ukrepa prepovedi približevanja. Oba bodo kazensko ovadili. Takšne pojavi v normalnih okoliščinah in v zdravih razmerah  ne smejo biti prisotn v nobeni obliki  in na noben način. Družba ne sme biti do te mere odtujena, da postaja popolnoma indolentna do tega.
Velja opozorilo, da je vsako nasilje nedopustno in da se nikoli ne konča samo  od sebe. Zato vse žrtve nasilja znova pozivajo, naj jih  v primeru  nasilnih dejanj takoj pokličejo na  telefonsko število 113, da bodo žrtvam zagotovili pomoč in ukrepali zoper storilce.

Državljani, občani, sosedje, bodite to v polnem smislu  navedenih vlog, opravičite s humanim ravnanjem do ljudi v vaših okoljih. Če boste kasneje zaznali morebitno spremembo, boste ponosni sami nase.
Ob 18 . novembru, Evropskem  dnevu  za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo ter zgoraj omenjenih oblik nasilja, naredimo vse da to ne bodo smele  in da  tudi ne bodo imele kakršnega tolerančnega praga v naših razmišljanjih in vedenjih.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč