Foto: Patrik Macek Jurica Galoic-PIXSEL
Balkančrna kronikaEvropaZdravje

Nasilje na zdravstvenim osebjem v naši soseščini: Strašljiva zgodba iz Virovitice kjer je pacientka večkrat zabodla psihiatrinjo

Včeraj je odmevala zgodba iz sosednje Hrvaške v kateri se je pacientka brutalno lotila psihiatrinje in jo z nožem večkrat po različnih koncih telesa zabodla.

Kor poroča hrvaški Večernji  list, je  bila psihiatrinja Elvira Koić  v soboto popoldne poškodovana v svoji ordinaciji v Virovitici, ko jo je z nožem napadla  in zabodla 37-letni pacientka. Kot navajajo v nadaljevanju, poškodovano od vbodov zdravnico so zatem  prepeljali v tamkajšnjo  Splošno bolnišnico Virovitica, kjer je na zdravljenju in kot kaže trenutno stanje, da  ni v življenjski nevarnosti.  Hvala bogu, da  je večji del zadanih vbodov bolj površinsko poškodovanje tkiva. Bolnico-pacientko  so tamkajšnji  organi reda že aretirali.

Je zelo znana hrvaška psihiatrinja, ki svojo kariero gradi načrtno in je v permanentnem izpopolnjevanju na svojem strokovnem  področju,  področju psihiatrije.

Elvira Koić je znana  tudi kot psihiatrinja, ki je velik del svoje kariere posvetila delu s hrvaškimi veterani, obolelimi za PTSP ter kot predsednica združenja za preprečitev samomorilnosti(HUPS-Hrvatska udruga za prevenciju suicida).

V oči bode podatek da se, upravičeno, ali ne, ta modus reševanja  situacij osebnega nezadovoljstva posameznikov nad lastno obravnavo in slabe slike v delih družbe, rešuje z nasiljem. In ravno nad tistimi ki jim želijo pomagati ali so na najboljši poti da naredijo nekaj več za njih in njihovo zdravje. In posledično temu za zdravje delov družbe. Ali je to začetek nečesa čemu se moramo postaviti po robu ali samo sekvenca časa in drvenja voza družbe brez vrednost, načel in moralnosti navzdol. Posebej če vemo, veste, da smo nekaj dni nazaj  poročali o  nasilnem dogodku in poškodbam osebja  pri nas v Celjski bolnišnici.

Starejši naši domači bi rekli, vzemimo se v roke dokler še ni prepozno. Ne glede kje se to dogaja. Ta razjeda v družbi ,ki se ji drugače reče nasilje, se ne sme širiti in razraščati in napasti celotno družbeno telo.

Morda je še nekaj časa, morda!

Vane T. Costa

Vir v pomoč: Večernji list

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSEL

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan