Razlog več.. od danes naprej na filmska platna..
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijašolstvo in znanje

Celje, Plečnikov vogal, Metropol: “Projekcija filma Razlog več, kjer srednješolski ustvarjalci teniske zamenjajo za vojaške gojzerje”

Na filmska platna prihaja kratkometražni film Razlog več. Gre za avtorski projekt dijakov 2. in 3. letnika programa medijski tehnik v sodelovanju s Slovensko vojsko. Vojska je prvič v zgodovini države mladim omogočila tako edinstven vpogled v svoje delovanje, saj so bili mladostniki vključeni v celosten proces usposabljanja in uporabljali večino vojaške infrastrukture.

Ob prisotnosti na projekciji filma je bilo zaznati dvoje: Poklic za katerega se pripravljajo dijaki je mnogo več kot pa, kot sami pravijo polno teorije, ki pa brez izkušnje pri ustvarjanju medijske vsebine je vreden bolj malo. Izkušnja naredi skoraj tri četrtine dela ki ga bodo kasneje opravljali.  Druga dimenzija  je približanje vojske  in delovanja  le te ni samo kot nekaj kar počnejo tam neki »silaki« temveč plemenito delo, poslanstvo in kar je  največ,  pomeni razvoj in krepitve domoljubja.

Režiserka Julija Pristovnik
in montažer.. dijaka iz ŠC Celje

Režiserka, dijakinja 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (v nadaljevanju SMM) Julija Pristovnik o izkušnji oblikovanja zgodbe o vojski:

»Snemanje je bilo, zaradi velikega števila vključene tehnike in kadrov, zahtevno. Včasih smo se morali prilagoditi tudi kakšni izredni nalogi vojske, saj je to njihova služba. Tako smo morali na helikopter za snemanje počakati do konca požarov na Krasu. Veliko smo se naučili in danes bi posneli še boljši film. A pomembno je, da smo bili na zaključnem sestanku z vojaki vsi zelo navdušeni, in se nam je kamen odvalil od srca.«

Nastopajoči v filmu so v realnosti pripadniki Slovenske vojske, snemanja pa so potekala med njihovim rednim usposabljanjem. V vojski zanj niso namenili posebnega proračuna, so pa pomagali pri organizaciji snemanja in zagotavljanju varnih pogojev dela za srednješolce na vojaških poligonih.

Glavni igralec, koproducent in predstavnik dijaške skupnosti

»Film Razlog več je odraz zglednega partnerskega sodelovanja šole s Slovensko vojsko, inovativnih pristopov k učenju in poučevanju ter spodbujanja aktivnega in odgovornega demokratičnega državljanstva,« je dodala ravnateljica SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije Simona Črep.

Filmska zgodba spremlja mladostnika, ki se odloči za vstop v Slovensko vojsko. Ponočevanje zamenja za zgodnje vstajanje, popivanje za neizprosne treninge in uspešno zaključi usposabljanje. To pa je šele začetek njegove kariere.

»Poklic vojaka je časten in dinamičen. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske si želimo, da bi javnost cenila vojsko, njeno poslanstvo in jo podpirala pri tem. Posebej se zavzemamo, da bi vojaški poklic in različne možnosti vključevanja in sodelovanja z nami spoznali mladi na začetku kariernih poti ter jim s tem pomagati pri odločitvi,« so pojasnili v vojski.

Polna dvorana želi videti rezultat dela…

Pomembno je omeniti, po besedah Luke Mitrović, enega od koproducentov filma, da se je to dogajalo v realnem času in ne samo za potrebe snemanja. To pomeni da so situacije realne, sestavni del rednega delovanja. Mnogo kadrov, situacij, sekvenc je bilo enkratnih, kar  je dalo snemanju čar unikatnih početij tudi za dijake. Prav zaradi realne dimenzije časa je snemanje trajalo skoraj ali celo eno leto.   Mlada režiserka Julija Pristovnik, na videz krhko bitje, ima jasne cilje,  ki vključujejo tudi študij na eni od filmskih akademij. Tudi ostali ki so bili vključeni v nastanek filma Razlog več, bodo zagotovo imeli razlog več da nadaljujejo in se en dan tudi  formirajo  v osebnosti ki bodo s svojo kreacijo sooblikovali  širši medijski prostor pri nas pa tudi izven.

Večplastno doživetje, povem iz prve roke.

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč