Nekategorizirano

Narobe svet: ENKRATEN BREZPLAČEN PREVOZ MIGRANTOV ČEZ MEJO ALI PO DRŽAVI NI KAZNIV

Maročana Rachida EL Fannija in Tunizijko Hendo Gmati je policija maja 2019 ujela v Travniku v Smeri Sodražice, ko sta v Renaultu Scenicu prevažala Tunizijca, dva Maročana in dva Libijca. Dva od peterice sta bila kar v prtljažniku. Kraj prijetja je bil le nekaj kilometrov oddaljen od meje s Hrvaško, sodišče pa sta EL Fanni in Gmatijeva prepričevala, da sta migrante pobrala kot avtoštoparja, od njih nista dobila nobenega denarja, peljati pa sta jih nameravala le 20 kilometrov, a so ju že po nekaj kilometrih ustavili policisti.

Izpustitev iz pripora je poskušal doseči odvetnik Gmatijeve Peter Kobentar, ki je trdil, da se je tožilstvo pri zahtevi za pripor sklicevalo na napačen člen zakona, sodišča pa bi naj nedopustno pomagalo tožilstvu, ko je napako v sklicevanju popravilo. Vrhovno sodišče je odločilo, da popravek napake ni napačno ravnanje in da mora Henda Gmati ostati v priporu.

Migranti pa še vedno prihajajo:

Sinoči,  ob 19.25 so ormoški policisti prijeli državljana Maroka, ki je tik
pred  tem  iz  Hrvaške nedovoljeno vstopil v našo državo na zeleni meji. Po zaključenem postopku ga bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Sinoči,  okoli  20.30  pa so policisti Postaje mejne policije Gruškovje, na Mednarodnem  mejnem prehodu Gruškovje prijeli štiri državljane Afganistana, ki  so  jih odkrili v priklopnem tovornem vozilu turških registrskih oznak.
Ponoči so jih že vrnili hrvaškim varnostnim organom.

A pokazalo se je, da je dan pred to odločitvijo vrhovnega sodišča julija 2019 okrožno sodišče v Ljubljani, senat je vodil šef tega sodišča Marjan Pogačnik, oba že oprostilo, ker enkraten prevoz migrantov čez mejo ali po državi, če se prevoznik sicer ne ukvarja s takšnim ravnanjem in ne zahteva plačila, po mnenju tega sodišča ni kaznivo dejanje.

Narobe svet. To je možno le v Sloveniji, pod vlado, ki jo imamo.

Mogoče vam bo všeč