Nekategorizirano

Napovedana ustavitev javnega življenja vpliva na življenje v MO Celje – pomoč občine prebivalstvu

Mestna občina Celje bo priskočila na pomoč določenim kategorijam občanov ki bodo delali kljub napovedanemu »lockdownu«.  

Mestna občina Celje bo v prihodnjem tednu, ko bodo vrtci zaprti, organizirala nujno varstvo za otroke, katerih starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.

Pogoj za sprejem otroka v varstvo je, da nujno delo opravljata oba starša in da je otrok zdrav. Starši morajo predložiti tudi potrdilo delodajalca o upravičenosti do nujnega varstva, ki je objavljeno na spletnih straneh vseh treh javnih vrtcev.

Nujno varstvo bo organizirano za otroke vpisane v tri javne celjske vrtce: Vrtec Anice Černejeve, Vrtec Tončke Čečeve in Vrtec Zarja. Potekalo bo brez organiziranih dejavnosti, v mešanih starostnih skupinah, in sicer v Vrtcu Tončke Čečeve, enota Gaberje (rumena hiša), na Mariborski cesti 43. Če je le možno, staršem priporočamo naj otroci ostanejo doma. Za čas, ko bodo vrtci zaprti, so starši opravičeni plačila vrtca.

Delo na Mestni občini Celje oziroma občinske uprave  bo potekalo normalno, Mestna blagajna in Glavna pisarna ostajata odprti, stranke pa (tudi, ko so uradne ure) sprejemamo le po predhodnem dogovoru.

Za enkrat otroških igral in športnih igrišč ne zapiramo, odsvetujemo pa njihovo uporabo, saj je tam verjetnost okužbe velika jasno zaradi morebitne koncentracije in nezmožnosti nadzora. Vsekakor je potrebno dosledno upoštevati vse varnostne ukrepe: največ 6 oseb, primerna varnostna razdalja, razkuževanje rok, nošenje mask. Občanom se sugerira, da z otroki raje obiskujejo rekreativne poti v naravi. Zelo pomembno je, da ravnajo samozaščitno in da tudi sami poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih.

Prav tako bo v soboto Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje  24. oktobra 2020, v skladu z odlokom Vlade Republike Slovenije zaprl vse objekte v upravljanju. To so Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti (Galerija sodobne umetnosti, Likovni salon in Galerija Račka), TIC Center/Paviljon za prezentacijo arheologije, Drevesna hiška, Spominska hiša Alme M. Karlin in Celjski dom. Zaprtje velja do preklica. Na Zavodu Celeia Celje sledijo navodilom in ukrepom Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij v zvezi z omejevanjem širjenja korona virusa ter do preklica zapiramo vrata vseh objektov, s katerimi upravljamo.

Dvorane Celjskega doma smo sicer zaprli že pred dnevi, prav tako od oktobra dalje ni več

odprta Almina hiša v Pečovniku.

Uprava Zavoda Celeia Celje obratuje, a so odpovedani vsi ne nujni sestanki.

 

Da je to vse potrebno kaže tudi stanje  na Celjskem ki se ne umirja. Nasprotno, se pojavljajo nova žarišča. Eno teh je trenutno Dom sveti Jožef, kjer je nastanjenih precej starejših občanov. 18 od teh je aktivno okuženih s korona virusom, kot tudi 14 zaposlenih. Nedolgo tega pa je bil med izjemami kjer ni bilo okužb.  Vse to kaže na nepredvidljivost  virusa.

Od jutri naprej se zapirajo:

gostinski obrati, dovoljena bo dostava hrane; zapirajo se  hotelski kapaciteti z delnimi izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe; delno se zapirajo trgovski centri, izjema bodo živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali, kmetijske potrebščine. Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo, in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam, naj nosijo maske.

Razumeti je treba eno in edino pomembno stvar: vse za zdravje in čim manj obolelih s tem zahrbtnim virusom.  

Upoštevajmo zdaj, da nam bo bolje jutri.

 

Ostanite zdravi, ostanite doma!

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč