Nekategorizirano

Covid-19: Vlada razglasila “lockdown,” v četrtek kar 1.663 novookuženih s koronavirusom

Včeraj so v slovenskih covid laboratorijih opravili 6215 testov in potrdili 1663 novih okužb z novim koronavirusom, v 180 občinah in pri 7 tujcih. Delež pozitivnih testov je bil 26,75-odstoten. To pomeni, da je okužba potrjena že pri več kot vsakem četrtem testiranem.

Za včerajšnji dan je tudi značilno, da je bilo opravljeno največje število testiranj doslej, potrjenih je bilo največ okužb in tudi delež pozitivnih testov je najvišji.

V bolnišnicah je bilo 357 obolelih (20 več kot dan prej), kar 61 so jih včeraj sprejeli na novo. V intenzivni enoti je bilo 62 bolnikov (sedem več), od tega 41 na respiratorju, odpustili so 32 oseb. Umrlo je 9 oseb s covidom-19.

Splošna bolnišnica Murska Sobota

V splošni bolnišnici v Murski Soboti je trenutno hospitaliziranih 38 bolnikov. Stanje nekaterih je zelo resno in bodo potrebovali intenzivno zdravljenje. Na intenzivni terapiji je 5 bolnikov, tako da je vseh 43. Praktično so vse postelje na codi oddelku že zasedene. V bolniškem staležu v SB Murska Sobota je 60 zdravstvenih delavcev, 21 jih je pozitivnih na covid-19.

V UKC Maribor opozarjajo na pomanjkanje ustrezno usposobljenega medicinskega kadra

Podatki o razmerah v UKC Maribor niso nič kaj spodbudni.  Na akutnem oddelku za covid-19 trenutno zdravijo 45 bolnikov, še 14 jih je na oddelku za intenzivno terapijo. Kot je povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin, v naslednjih dneh pričakujejo hitro naraščanje številk. Najmlajši bolnik na intenzivni terapiji je star 39 let, najstarejši pa 80 let.

V mariborskem UKC je še vedno največji problem kader. tega v mariborski bolnišnici zares primanjkuje. Za trenutnih 14 bolnikov imajo na voljo okoli 40 sester, a je le 15 takih, ki so doslej že delale v intenzivnih enotah. Samo za potrebe akutnih oddelkov za covid-19 je prerazporejenih več kot 110 medicinskih sester, več kot 40 pa v intenzivne enote, prerazporejenih je tudi več deset zdravnikov,” je dejal strokovni direktor UKC Maribor, dr. Matjaž Vogrin.

UKC Ljubljana za 14 dni zaustavlja elektivno dejavnost

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je soglasno sprejel sklep, da za 14 dni zaustavijo elektivno dejavnost največje slovenske bolnišnice. Še naprej bodo izvajali urgentne, nujne in zelo hitre obravnave, brez omejitev pa bodo obravnavali onkološke bolnike, nosečnice in porodnice, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Na pediatrični kliniki bodo dejavnost omejili “po presoji stroke”, so še sporočili iz UKC Ljubljana. Omejitve so začasne, veljajo torej 14 dni, potem pa bo strokovni svet ponovno presojal o izvajanju elektivnega progama, torej za nenujne posege.

Nenujne dejavnosti se začasno zapirajo
Da bi zajezili naraščanje okužb, vlada v soboto za en teden ugaša večino nenujnih dejavnosti v državi. Zapirajo se: večina trgovin v trgovskih središčih, hoteli, gostinski obrati ter frizerski in kozmetični saloni. S ponedeljkom se prav tako zapirajo vrtci. Prihodnji četrtek bo vlada presojala, ali je treba ukrepe podaljšati ali ne.

Mogoče vam bo všeč