Nekategorizirano

Napetosti med Grčijo in Turčijo: Ameriška vojna ladja se je zasidrala v Kretskem zalivu

Velika ameriška vojna ladja “USS Hershel Woody Williams” je prispela v zaliv grškega otoka Kreta z nalogo, da spremlja razvoj dogajanj med Natovima zaveznicama Grčijo in Turčijo, ki se prepirata zaradi pravice do energetskih virov v vzhodnem Sredozemlju.

Ameriška ladja se je pridružila drugim plovilom iz Evropske unije in Rusije, kar vzbuja zaskrbljenost zaradi možnih posledic takega vojaškega kopičenja, poroča “Glas Amerike”. Vojaški strokovnjaki 230 metre dolgo “USS Hershel Woody Williams” opisujejo kot plavajočo vojaško bazo, ki je druga v novem razredu velikih ladij ki jih ameriška vojna mornarica zdaj uporablja za hitro podporo vojaškim operacijam.

Ladja je dolga 230 metrov je bila pred tem  prej je bila v Neaplju, nato pa je bila poslana na Kreto, kjer je v pripravljenosti, medtem ko se ne vidi izhod iz naapetosti med Grčijo in Turčijo.

Ameriški uradniki niso navedli več podrobnosti o tem, kakšne ukaze je prejel “USS Hershel Woody Williams” in koliko časa bo ladja ostala v zalivu Souda na Kreti.

Prejšnji teden je Francija v vzhodno Sredozemlje poslala tudi dve svoji fregati, kar je hitro pritegnilo pozornost Moskve, zato je ruska mornarica premaknila eno od svojih fregatov.

Ciprski zunanji minister Nikos Christodoulidis pravi, da bodo v regijo kmalu prišle tudi druge evropske države, grški uradniki pozdravljajo takšno krepitev vojaških ladij, “dokler se ne najde  diplomatska rešitev.” Pohvalil je dejavnosti kot “Zahod je odločen, da blokira vse vpliv Turčije v regiji “.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki predseduje rotirajočemu predsedstvu EU, skuša Atene in Ankaro prepričati, da začneta pogajanja o zračnih in morskih pravicah v regiji.

Nemčija ni  pripravljena podpreti odločnejših sankcij proti Turčiji, vendar je vladi v Ankari svetovala, naj umakne ladjo za izkoriščanje naravnih virov iz spornih voda.

Turčija pravi, da bo v sporni regiji nadaljevala raziskave do prihodnjega tedna, zaradi kopičenja ladij, podmornic in celo bojnih letal, pa se strokovnjaki bojijo, da bi to lahko sprožilo spopad bečjih razsežnosti med Grčije in Turčije.

Grške in turške ladje se nabirajo v regiji, odkar je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ukazal raziskovalni ladji, da se odpravi v vzhodno Sredozemlju, Grčija pa meni, da lahko izkorišča priobalne vire ob obali Krete in drugih otokov v regiji, kar je za Turčija  sporno, ko navaja, da otoki niso del izključno ekonomske cone Grčije..

Mogoče vam bo všeč