Nekategorizirano

Najuglednejši in najbolj prevajan slovenski pisatelj Drago Jančar prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost!

Drago Jančar, slovenski pisatelj, dramatik, scenarist in urednik, na katerega je lahko ponosna vsa Slovenija, je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost 2020. V obrazložitvi nagrade najuglednejšemu slovenskemu pisatelju je režija zapisala, da ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine: v tem je ena velikih odlik njegove literature, so prepričani. 

Vsako leto podeljujejo avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo za celoten literarni opus avtorice ali avtorja iz Evrope, ki še pose posebej izstopa v mednarodnem prostoru. Pri tem pa je nujno, da mora biti delo prevedeno tudi v nemški jezik. Nagrada, ki jo bo prejel Jančar, najbolj prevajan avtor v Sloveniji, znaša 25 tisoč evrov.
 

Jančarjev roman In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017, v nemškem prevodu pa dve leti kasneje, je nazadnje poskrbel za velik pozitiven odmev. V romanu se je pisatelj na podal na ulice rodnega Maribora, takratnega Marburga. Pripovedovanje je pričel v letu 1943, nato pa spretno menjal obdobja in vrsto protagonistov, s čimer je vnovič dokazal, da ne velja zastonj kot velik pripovednik, humanist in kronist. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sta v nemško govorečem prostoru na pozitiven odmev naletela tudi romana z naslovom To nič sem jo videl in Galjot.

Prejemnik številnih domačih in mednarodnih književnih nagrad
Jančar velja za prejemnika številnih domačih in mednarodnih književnih nagrad. Med drugim je prejel Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, več Rožančevih in več Grumovih, ter evropsko nagrado za kratko prozo. Za roman In ljubezen je leta 2018 prejel že četrtega kresnika. S Kresnikovo nagrado so bili pred nagrajeni: Zvenenje v glavi (1999), Katarina, pav in jezuit (2001) in To noč sem jo videl (2011).


Zanj je značilno, da v svojih delih pogosto obravnava spore na relaciji posameznik-družbeno okolje. V potopisu Postaje iz leta 2018, ki predstavlja enega izmed Jančarjevih zadnjih del, je uvodoma zapisal: “Naj ne hodi po svetu, kogar zgodovina ne zanima.” Za STA je spregovoril o skupnih evropskih vrednotah in med drugim povedal, da vemo, kaj so človekove vrednote in kaj niso. “Do te vednosti pa v Evropi nismo prišli s kakšnim trenutkom, ko se je ljudem nenadoma v glavah posvetilo, kaj so te vrednote, pač pa skozi zgodovino antike in krščanstva, renesanse, racionalizma in razsvetljenstva, idej o socialni enakosti in nacionalizmov. Zgodovina Evrope je zgodovina tavanj in zmot, a tudi poguma in iskanja humanističnih idealov.”

Vir: Nova24tv.si Hana Murn

Mogoče vam bo všeč