Nekategorizirano

Najstarejša restavracija na svetu, prizadeta zaradi pandemije koronavirusa

Restavracija Sobrino de Botin, odprta leta 1725, v španski prestolnici Madridu, je po Guinnessovi knjigi rekordov najstarejša restavracija na svetu. Kljub 295-letni tradiciji v Madridu restavracija skuša preživeti socialno-ekonomske težave, ki jih povzroča epidemija nove vrste.

V Španiji, državi z največjim številom primerov COVID-19 v Evropi, je glavno mesto Madrid še vedno v središču epidemije, medtem ko turizem miruje. Zaprtih je bilo več kot 40.000 restavracij, barov in kavarn.

Čeprav je imela restavracija Botin sloves in zmogljivosti v primerjavi z drugimi restavracijami, je zaradi epidemije tudi utrpela velike izgube. “Ta restavracija ni bila zaprta niti med špansko državljansko vojno” – je povedal Antonio Gonzalez, član tretje generacije španske družine, ki restavracijo vodi od leta 1930. Kot je dejal, je bila restavracija zaradi izrednih razmer zaprta od 14. marca do 21. junija.

Gonzalez je dejal, da so še vedno vsako jutro prižgali 300 let staro peč.

“Za to sta obstajala dva razloga. Prva je ta, da s temi starimi pečmi, če niso dlje časa prižgane, nastanejo resne težave. Morali smo jo ogreti, da je ohranila njen vonj. Drugič, za nas je romantično, če v peči pečemo vsak dan” – je dejal za Anatolijo.

“Smo restavracija, ki običajno sprejme približno 600 gostov na dan. Toda to je zdaj zmanjšano na 60. Na to imamo 63 do 75 zaposlenih, ki delajo v naši restavraciji doma. Dela samo 12 ljudi. Naša mesečna izguba znaša 50-60 tisoč evrov. Tako lahko zdržimo še leto ali dve” – je pojasnil Gonzalez.

Opozoril je, da je večina gostov iz drugih delov Španije ali iz tujine, turisti pa v to špansko mesto ne prihajajo zaradi pandemije.

Gonzalez verjame, da se bo problem COVID-19 končal s pojavom cepiva, po drugi strani pa bodo vsi kot družba “potrebovali terapijo”.

“Pravzaprav je največja težava sprememba navad, strah za zdravje in seveda gospodarske težave. Ker so dohodki vsake družine zelo resno upadli. V naši restavraciji izvajamo vse vrste zdravstvenih ukrepov, ki jih predpisuje zakon. Poleg tega se povsod uporabljajo kamere za merjenje temperature in higienski geli. Prte vsak dan peremo pri več kot 60 stopinjah. A strahov pred epidemijo ni enostavno odstraniti” – je pojasnil Gonzalez.

Spomnil je, da so leta 1987 v Guinnessovo knjigo rekordov vstopili kot “najstarejša restavracija na svetu”, na pobudo lokalnega gosta, brez lastnih zahtev.

“Pred nami je ta naslov nosila pariška restavracija. Smo restavracija, ki ustreza zgodovini Madrida” – je dejal Gonzalez.

Redni gost je bil Ernest Hemingway. Restavracijo je omenil tudi v svojem delu “In sonce vzhaja”, v katerem je zapisal: Kosili smo v “Botinu”. Je ena najboljših restavracij na svetu.

Restavracija Botin je gostila številna znana imena od Ave Gardner do Woodyja Allena.

Mogoče vam bo všeč