Nekategorizirano

Najprej ločitev in šele po tem pogajanja o sodelovanju

Evropska poslanka iz vrst ELS Patricija Šulin je drugi v nizu evropskih večerov pripravila v Murski Soboti. Pridružil se ji je poslanec SDS v DZ Franc Breznik, s katerim sta se v poldrugi uri “sprehodila” po najbolj akturnih in aktualnih vprašanjih delovanja EU in razmerah v Sloveniji. V ospredju delovanja evropskih inštitucij so seveda ločitvena pogajanja z Veliko Britanijo. Da se odvijajo prepočasi, je dejala Šulinova, britanski sogovorniki pa za upočasnitev ločitvenih pogajanj po svoje izkoriščajo tudi akutne probleme EU, med drugim zadnja dogajanja ob referendumu v španski pokrajini Kataloniji, kjer so madridske oblasti s silo skušale utišati sicer mirne demonstracije. Tako Šulinova, kot Breznik sta obsodila nasilnst španske policije, hkrati pa jasno povedala, da problemi sodijo v povsem notranjepolitično vprašanje Španije, EU ustanovam ostajajo le pozivi Špancem in Kataloncem k mirnemu in demokratičnemu dialogu in iskanju najboljši rešitev. 

Franc Breznik je sprehod po slovenski realnosti pričel pri največji aferi v zgodovini slovenske države; IranNLBgate – pralnici milijarde evrov iranskega denarja na več kot 9000 naslovov, med drugim tudi Miki Mišku, Petru Panu…..za vse to je vedelo več kot 100 najpomembnejših oseb v državi, pa se ni zgodilo nič

Patricija Šulin je spregovorila tudi o aferi, ki pretresa največjo državno banko NLB, v kateri so v letih 2009/2010 “oprali” za dobro milijardo evrov iz Irana. Pred dnevi je generalnega direktorja OLAF Giovannija Kesslerja seznanila z odkritji preiskovalne komisije Državnega zbora, da se je med leti 2008 in 2010 iz iranske Export Development Bank of Iran (EDBI), ki jo je Svet EU uvrstil na črno listo, preko NLB na kakšnih devet tisoč različnih računov povsod po svetu stekla dobra milijarda evrov, še posebej račune v Evropski uniji in davčnih oazah. Ker gre za poslovanje z iransko banko pod embargom embargom, obstaja utemeljen sum, da se je s tem denarjem financirala iranska vohunska in teroristična mreža po svetu, nabava orožja oziroma vojaške opreme ter opreme za izdelavo jedrskega orožja. »Gre za kriminal mednarodnih razsežnosti, za katerega so vedeli takratni vladajoči politiki, vodilni v NLB, organi pregona, Banka Slovenije in nihče ni naredil ničesar. Še več, vsi so obdržali svoje funkcije oziroma so napredovali, zato bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da ta kriminal pometejo pod preprogo. Danes tako v Sloveniji zaradi tega nikogar ne preganjajo in nihče še ni bil ovaden. Generalnega direktorja Evropskega urada za boj proti goljufijam sem zato pozvala k hitremu in odločnemu ukrepanju tako urada OLAF kakor tudi vseh pristojnih evropskih institucij in služb«, je dejala Patricija Šulin.

Poslanec DZ Franc Breznik pa je problemih migrantske krize, s katero se že tretje leto sooča EU ponazoril s prispodobo, da je “Evropa bogata hiša,” ki pa ima izrazito slabe ključavnice na vratih.Kritiziral je varnostno politiko EU, ki bi se morala držati pravila;vstop v Evropo da, vendar pod našimi pogoji.

Mogoče vam bo všeč