Nekategorizirano

Najboljše knjige so bile prebrane – peti dan

Letos so na sejmu tretjič pripravili mednarodni fokus in v okviru tega predstavili države, ki jih povezuje skupni, nemški govorni prostor: Avstrija, Nemčija in Švica. Program so zasnovali v sodelovanju in ob podpori Goethe Instituta, Avstrijskega kulturnega foruma in Švicarskega veleposlaništva.

Iz Švice sta bila gosta pisatelja Peter Stamm (1963), avtor romana Sedem let (Cankarjeva založba, 2017), in Lukas Bärfuß (1971), ki je predstavljal kratki roman Koala (Modrijan, 2016). Iz Avstrije sta prišla pisatelja Katharina Winkler (roman Modro okrasje, Modrijan, 2017) in Christopher Just (romaneskni prvenec Der Moddetektiv, dunajska založba Milena, 2017).

Iz Nemčije je mlajšemu občinstvu bolj znan letošnji gost, avtor otroških knjig Axel Schäffler z njegovim likom Zverjasca. Ob njem se je predstavila nemška avtorica Tamara Bach z romanom Ostanki poletja (Družina, 2017). Wolf Biermann je slovenskemu občinstvu zaradi malo prevodov slabše znan, a marsikdo je poslušal njegove angažirane napeve, predstavil pa se je kot pesnik in aktivist. Nam sta bližje in bolj poznana Florijan Lipuš in Maja Haderlap. Florijan Lipuš, ki letos praznuje 80-letni življenjski jubilej, je na sejmu predstavil najnovejšo knjigo Gramoz (Litera, 2017). Prikazan je bil še dokumentarni portret avtorja, ki ga je za ORF posnela novinarka Katja Gasser. Maja Haderlap je bila gostja zaključne sejemske prireditve ob 19.00 uri. Tukaj je bil opravljen pogovor z avtorico in podelitev nagrade Fabjana Hafnerja, ki je prva slovensko-nemška prevajalska nagrada in jo je podelil Goethejev institut iz Ljubljane.

Osebno sem kot majhen založnik zadovoljen z letošnjim knjižnim sejmom, ki je bil kakor vsi prejšnji, ki sem jih obiskal, poslovno uspešen. Tudi organizacija je bila na podobni ravni kot lani. Večjih zamer ni. Le ob zaključku se je prireditev v Linhartovi dvorani prekrila s koncem sejma. Na izhodnih vratih v garažno hišo pod Cankarjevim domom je zato prišlo do neznosne gneče. Obiskovalci so želeli plačati parkirnino, razstavljalci pa smo želeli čim hitreje z vozički pospraviti knjige. Ob tem pa so prihajali že novi obiskovalci naslednje prireditve v veliki dvorani Cankarjevega doma. Rezultat je bil neznosen zamašek, ki se je razrešil šele po kakšnih 45 minutah.

Na svidenje do naslednjega knjižnega sejma in obilo dobrega branja.

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč