Nekategorizirano

Najbolj uspešen ukrep in najbolj učinkovit, v primeru upoštevanja je socialna distanca

Kot je bilo slišati na tiskovni konferenci, da je o posvetovanju s strokovno skupino je najpomembnejši podatek, koliko je takšnih oseb, ki potrebujejo zdravniško pomoč. Iz slednjega se da bolje izračunati dejansko število okuženih, kot pa iz testiranj, ki s številom pozitivnih rezultatov kaže bolj relativne podatke. Vlada je z današnjim dnem že zamrznila cene posameznih ključnih izdelkov, določili pa so tudi prioriteto nabav. Zamrznjeno je bilo izvajanje proračuna, pri čemer se začasno ne bodo izvajala plačila, ki niso nujna, s čimer so sprostili 400 milijonov evrov. Sredstva bodo med drugim namenjena za nabavo zalog in zaščitnih sredstev.

Vlada je že sprejela nekatere nove ukrepe. Od vseh ukrepov pa je po Janševih besedah najpomembnejša samoizolacija ter izogibanje večjih skupinah.

Za večino zaščitne opreme obstaja možnost povečanja zaloge, dobava pa je potekala tudi tekom današnjega dne.

 

Po besedah Bojane Beovič, članica ožjega kriznega štaba, se spreminja metodologija ugotavljanja prizadete oziroma okužene populacije. Pravi da številke o okuženih za zdaj še kažejo realno sliko, a bo že kmalu drugače. Smo namreč na taki točki epidemije, ko kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne. Predvsem gre  za to da bodo preiskave opravljene pri osebah z akutnimi stanji ki bodo hospitalizirani, seveda z namenom  da ne okužijo druge, medicinsko osebje in ostale bolnike, oziroma da se jih da v posebne prostore ozirom bolnišnične enote.

Pomembno je prav tako da oseba ki ostane v samoizolaciji  tudi zaradi drugega akutnega obolenja da se drži na razdalji od ostalih bližnjih. Vsekakor se pričakuje da se kontakti z zunanjimi skupinami  zminimizirajo ali zamrznejo, se pravi popolna odsotnost stikov.   

Kljub temu pa velja poziv vsem slovenskim županom da so samoiniciativni in, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo pri pomoči in organizaciji varstva otrok na domu: “Zelo veliko ljudi, mnogo tistih, ki jih nujno potrebujemo v zdravstvu in drugi kritični infrastrukturi, zdaj, ko ne bo šol in vrtcev, nujno potrebujejo varstvo”, je dejal Janez Janša.  Ko ne bo šol, ko ne bo odprtih dijaških in študentskih domov, bo na razpolago veliko mladih, ki bodo imeli čas in bi lahko pomagali pri varstvu otrok. Župani lahko pri tem  pomagajo pri organizaciji da bi zajeli čim večjo skupino pomoči potrebnih.

Krizo prebrodimo če vsi naredimo svoj delež pri tem in smo obenem solidarni do tistih , ki si ne morejo pomagati sami. To pa zmoremo!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč