Nekategorizirano

Nagrada Saharov za demokratično opozicijo v Venezueli

V demokratični opoziciji Venezuele so zbrani venezuelska narodna skupščina, ki jo predstavlja Julio Borges, in politični zaporniki iz skupine Foro Penal Venezolano, ki jih predstavljajo Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González.

 Dobitnika nagrade Saharov so 26. oktobra izbrali vodje političnih skupin v Parlamentu in predsednik Parlamenta Antonio Tajani. Ta je dobitnika nagrade razglasil na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

 »S tem, ko smo nagrado Saharova za svobodo misli podelili demokratični opoziciji v Venezueli, smo ponovno potrdili našo neomajno podporo demokratično izvoljeni venezuelski narodni skupščini. Pozivamo tudi k mirnemu prehodu v demokracijo, ki si ga venezuelsko ljudstvo tako močno želi,« je dejal Tajani.  

 »Z nagrado ne izpostavljamo le pogumnega boja demokratične opozicije v Venezueli, ampak želimo izraziti tudi spoštovanje venezuelskemu ljudstvu: vsem tistim, ki so po krivici zaprti zaradi izražanja svojega mnenja, tistim, ki se zaradi brutalnega režima težko prebijajo skozi vsakdanje življenje, tistim družinam, ki so v neprekinjenih protestih za svobodo izgubile ljubljene osebe,« je še dodal predsednik Parlamenta.

 Demokratična opozicija v Venezueli

 Venezuela je zadnjih nekaj let v politični krizi. Vladajoča stranka nenehno krči pravno državo in ustavni red, marca 2017 pa je vrhovno sodišče demokratično izvoljeni državni skupščini odvzelo zakonodajna pooblastila. Predsednik skupščine Julio Borges je razmere v državi povzel takole: „V Venezueli ne gre samo za politično konfrontacijo; to je življenjsko pomemben spopad vrednot.”

 Obenem se je število političnih zapornikov zvišalo na več kot šeststo, kakor je zapisano v zadnjem poročilu Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazenski forum), ugledne venezuelske organizacije za človekove pravice, ki zagotavlja brezplačno pravno pomoč tistim brez denarja in tistim, ki naj bi jih samovoljno pridržali, mučili ali naj bi med protesti doživljali nasilje. Med političnimi zaporniki so tudi ugledni opozicijski voditelji Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González.

 Opozicijskemu voditelju Leopoldu Lópezu so julija po treh letih pridržanja začasno odobrili hišni zapor, avgusta 2017 pa so ga premestili nazaj v zapor. Drugi ugledni opozicijski voditelj in nekdanji župan Caracasa Antonio Ledesma je že od leta 2015 v hišnem priporu, medtem ko sta njegova kolega nekdanja župana, Alfredo Ramos iz Iribarrena in Daniel Ceballos iz San Cristobala, v zaporu, prav tako tudi študentski aktivist Lorent Saleh. Med političnimi zaporniki sta tudi španska državljana Andrea Gonzalez in Yon Goicoechea.

 Od začetka leta je bilo ubitih več kot 130 političnih nasprotnikov, več kot 500 pa so samovoljno zaprli

 Novice EU parlament

Mogoče vam bo všeč