Nekategorizirano

Na sobotnih protestnih shodih je bilo v Belorusiji pridržanih 58 ljudi

Po poročanju ruskega Interfaxa 58 ljudi je bilo minulo soboto pridržanih zaradi kršitve zakonodaje o množičnih prireditvah v Belorusiji, je v nedeljo dejala uradna predstavnica republiškega ministrstva za notranje zadeve Olga Chemodanova.

“V različnih naseljih države je bilo zabeleženih 13 središč družbeno-političnega delovanja državljanov,” je v svojem brzojavnem kanalu zapisala Chemodanova.

Center za človekove pravice Viasna,  ki še ni  neregistriran v Belorusiji, je poročal, da je bilo v soboto v Minsku pridržanih približno 40 ljudi, večina med študentskim pohodom. Med pridržanimi je bil tudi Vladislav Gerchikov, ustanovitelj informacijske družbe Bamboo group, ki je prebivalec Hi-Tech parka. Poročajo,  da je bil Gerchikov v soboto med študentskim shodom pridržan  ko je prišel z lastnim avtomobilom na dvorišče na Kozlovi ulici, kjer je rezident.

Belorusi pravijo da »Sasha« počasi ali pa že nekaj časa se vede kot da ni prišteven. Že v prvem valu ko je razsajal COVID  19, je državljanom svetoval da “lahko piješ vodko” iz zoper  COVID 19. Zdi se mi, da ni povsem zdrav, pravi protestnica, udeleženka pohoda žensk.

Tudi univerza je popolnoma spolitizirana.  Tudi ta teden je ministrstvo za izobraževanje napovedalo,  sporočilo protestirajočim študentom da bo umaknilo štipendije tistim, ki so bili brez pouka več kot 10 ur na mesec odsotni. Vodstvo »naše« univerze je po aretacijah študentov septembra sporočilo, da  se univerze ne šteje za prostor za politiko. To pomeni, da če bom na primer danes pridržan in ne morem obiskovati pouka, bom prikrajšan za štipendijo. Ali razumete? Ne gre se za znanje, za politiko dosti bolj

To je Lukashenkova Belorusija, ki ni več ista kot nekoč. Takšna kot je zdaj, te dni takšno jo je naredil Lukashenko, ne bi smela ostati niti en da, mesec, bog ne daj let.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč