izobraževanjeSlovenijaTurizemV fokusuzgodovina

Na Sabotinu nov inovativni multimedijski center z muzejsko zbirko in novo tematsko pohodno potjo Briški krog miru

V četrtek, 14. aprila 2022, so na Sabotinu v destinaciji Brda in Vipavska dolina odprli nov Center za obiskovalce Sabotin – Park miru in novo krožna tematska pohodno poti Briški krog miru.

Na Sabotinu nov inovativni multimedijski center z muzejsko zbirko in novo tematsko pohodno potjo Briški krog miru

Inovativen multimedijski center z muzejsko zbirko predstavlja Sabotin kot osrednjo referenčno točko na Poti miru od Alp do Jadranakjer obiskovalcem predstavi zgodo­vino soške fronte pa tudi bogato floro in favno zaščitenega območja Sabotin. S podobnimi vsebinami se sreča tudi pohodnik na tematski poti Briški krog miru na osmih vmesnih postajah. Med hojo pa lahko uživa čudovite razglede, ki segajo od predalpskega pogorja do jadranskega morja, pa vse do Benetk, v neposredni globini pa opazuje čudovito barvo smaragdne reke Soče.

Ogled muzejske zbirke se začne s prvo svetovno vojno in začetkom soške fronte ter vlogo Sabotina v njej. Sledi prostor z osebnimi pripovedmi vojakov v kavernah, nato pa prostor z naravnimi lepotami hriba, ki ponudi razmislek o pomenu miru. Muzejsko zbirko dopolnjuje info točka s trgovinico.

Poleg multimedijskega centra, ki bo sprva odprt ob sobotah in nedeljah ter praznikih med 10. in 18. uro, je obiskovalcem na voljo tudi gostinska ponudba.

Center pomeni dopolnitev že zdaj zelo obiskane točke v naši destinaciji in vsekakor bo ta multimedijska vsebina pripomogla k dodatnemu poznavanju zgodovine tega prostora in privabila na ta kraj tudi tistega obiskovalca, ki je mlajši, ki ga na multimedijski način prikazane vsebine mogoče bolj pritegnejo in privabijo kot klasičen obisk kavern. Je pa vsekakor kombinacija obojega idealna stvar, ki jo lahko obiskovalec doživi na Sabotinu.

Vir: Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

vir: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/19369-na-sabotinu-nov-inovativni-multimedijski-center-z-muzejsko-zbirko-in-novo-tematsko-pohodno-potjo-briski-krog-miru

Mogoče vam bo všeč