Stritarjeva, obnovljen drevored
LokalnoSlovenija

Zelena preobrazba mesta se nadaljuje: “Na obnovljeni Stritarjevi ulici v Celju obnovljen hrastov drevored”

Na obnovljeni Stritarjevi ulici, kjer so lani na podlagi arborističnega mnenja odstranili 30 dreves velikega jesena, ki so bila v slabem stanju, so 29 n 30 aprila  posadili nov drevored. Posajenih je bilo enako število dreves stebrastega hrasta, ki je odporen na bolezni, in dobro prenaša sušo in po mnenju arboristov dobro uspeva v urbanih središčih.

 

Drevesa  so posadili zaposleni v javnem podjetju Zelenice, d. o. o., ki so sadilne jame napolnili s kakovostno zemljo. V celotni dolžini drevoreda je v meter širokem in pol metra globokem pasu nasuta zemlja, tako da bodo lahko drevesa širila koreninski sistem in bodo imela več vode. Drevesa velikega jesena so imela slabe rastiščne pogoje, zato je bilo v  njihovih krošnjah veliko suhih vej, ki so bile nevarne za mimoidoče.

Stritarjeva-drevored

Verjamejo, da bo zaradi kakovostnih rastiščnih pogojev drevored stebrastega hrasta lepo dopolnil novo podobo Stritarjeve ulice, ki smo jo obnovili skupaj z javnim podjetjem Vodovod – kanalizacija, d. o. o.  Z gradbenimi deli so začeli lani jeseni. Na odseku od Kersnikove do Gregorčičeve ulice so obnovili 340 metrov kanalizacije, 21 metrov vodovoda in okoli 360 metrov cestišča. Uredili so tudi pločnik, namestili novo javno razsvetljavo in uredili zeleni pas. Skupna vrednost izvedenih del znaša okoli 466.000 evrov (brez DDV).

Do začetka  gasilske olimpijade v Celju bo sam drevored tudi v polni vegetaciji.  Pa tudi podoba okoli samega atletskega stadiona  bo za več odtenkov boljša.

Še ena preudarna in pohvale vredna poteza pametnih glav  na Trgu celjskih knezov 9.

 

Pripravil: Vane T. Costa

vir: moc&vtc

foto: moc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno