Nič več pod tem imenom v Celju in v Sloveniji. Odšla zaradi sankcij
EvropaGospodarstvoSlovenijaŽivljenje

Sberbank se je sesula v prah. Sankcije vplivali na njen odhod z evropskih tal.

Začasna izključitev Sverbanke d. d. iz sistemov TARGET2 in plačilnega sistema BIPS je ukinjena. Izključitev Sberbanke d. d. s strani Banke Slovenije z dne 28. 2. 2022 je prenehala veljati. SBERBANK BANKE d. d. (SABRSI2X) ponovno posluje v sistemih TARGET2 in plačilnem sistemu BIPS, tako kot pred začasno, dvodnevno  izključitvijo.

Zgodilo se je. Največja ruska banka Sberbank pod pritiskom sankcij, ki jih je Zahod zaradi invazije na Ukrajino sprejel zoper Rusijo, zapušča evropski trg. Kot so sporočili iz banke, njihove evropske podružnice doživljajo neverjetne odlive sredstev ter »grožnje« zaposlenim in poslovalnicam.

Sberbank se je znašla pod udarom ostrih sankcij EU, katerih cilj je omejiti dostop ruskih bank do kapitalskih trgov. Evropski bančni regulatorji so včeraj sporočili, da bo Sberbank Europe s sedežem v Avstriji v dosedanji obliki likvidirana. Omogočen ji bo normalen insolvenčni postopek, za njene hčerinske družbe pa se iščejo ali so se že našle rešitve, nekatere bodo tako prodane lokalnim bankam, kot slovenska podružnica, ki jo je kupila NLB. Danes so tudi začele normalno poslovati brez strahu da bi se to omejevalno odražalo na komintente vseh oblik.

Kaj dodati k temu?

Z izključitvijo iz plačilnega sistema SWIFT, Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo je Sberbanka pa tudi druge ruske banke,  ki so enakega statusa, so postale invalidne, omejen in prisiljene k umiku in ugašanjem. To se je najbolj ekspresno zgodilo ravno s Sberbanko.  Ali  je ta hitrost sorazmerna z učinkom, ki bo sledil in morebiti odvrnil Rusijo od početij, ki jih obsoja celotna mednarodna javnost , se sprašujemo. Samo želimo si in molimo v moč tega in podobnih prijemov in njih vpliv na ustavitev vojnih grozot, ki jih ustvarja nečloveška, nehumana in agresivna razdejanja,  povzročene s strani  Rusije na ozemlju suverene države Ukrajine.

Vir: vtc@sta@mf

foto:splet

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa