Nekategorizirano

Na Hrvaškem rekordnih 306 novo okuženih

Potem ko so včeraj na Hrvaškem potrdili 265 novih okužb z novim koronavirusom, so danes število še presegli in jih odkrili še 41 več, skupajtorej 306 na novo okuženih. To je že četrti dan zapored, ko so podrli lastni rekord po številu novookuženih v enem dnevu.

Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, pa do danes se je z novim koronavirusom na Hrvaškem skupno okužilo 7.900 oseb, 170 jih je umrlo, 5.678 pa jih je okrevalo, poroča Index.hr. Trenutno je v samoizolaciji 6.868 oseb. Največ novoodkritih primerov prihaja iz Splitsko-dalmatinske županije, kjer so jih zabeležili 92, sledi prestolnica z 58 primeri.

Nacionalni štab je na predlog lokalnih štabov na območju splitsko-dalmatinske županije zato danes napovedal nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki bodo veljali od ponedeljka, in sicer za 14 dni. Na porokah bo lahko največ 50 ljudi, druga zasebna praznovanja pa bodo lahko samo v krogu družine z največ 20 ljudmi. V barih in lokalih bodo lahko gostom stregli samo na odprtih prostorih, kot so terase. Na pogrebih bo lahko največ 50 ljudi.

Turisti množično zapuščajo Hrvaško
Foto: ReutersZaradi velikega porasta okužb v tej državi je Velika Britanija v četrtek uvrstila Hrvaško na rdeči seznam. Podobno so storili tudi v Nemčiji, kjer je nemški inštitut za nevarni območji razglasil Šibeniško-kninsko in Splitsko-dalmatinsko županijo. Prav zato turisti množično zapuščajo državo.

Kot poroča portal Index.hr, je bilo že včeraj 20 tisoč turistov manj kot dan prej, od tega je Hrvaško že zapustilo okoli štiri tisoč Nemcev in 4.354 slovenskih državljanov. Kot poročajo hrvaški mediji, bo množično zapuščanje države pomenilo hud udarec za konec hrvaške turistične sezone, še posebej zato, ker so bili slovenski gostje to sezono med najštevilčnejšimi. 

Slovenci imajo še v nedeljo in ponedeljek do polnoči čas, da se vrnejo domov
Ker je tudi Slovenija Hrvaško v petek od polnoči uvrstila na rdeči seznam, imajo dopustniki do ponedeljka čas, da se vrnejo v Slovenijo, sicer bodo morali ob vrnitvi v 14-dnevno karanteno. Ponekod na meji s Hrvaško sicer nastajajo daljše čakalne dobe, ki pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam za avgustovsko soboto niso neobičajno dolge

Mogoče vam bo všeč