FilatelijazanimivoŽivljenje

MORSKI PES JE POŽRL POŠTARJA

Prispevki s področja filatelije

Pravzaprav filatelija ni le zbiranje znamk. Filatelisti se ukvarjajo z vsem, kar je na kakršenkoli način povezano s prenosom pošte. Osnovna dejavnost je zagotovo zbiranje in razvrščanje znamk. A zbiralcev ne zanimajo le znamke, temveč ves material, ki je povezan s plačilom poštnine in prenosom pošiljk. Takoj za znamkami so zanimivi poštni žigi. Raziskuje se prva uporaba določenih žigov, njihove oblike in drugo. To pa je tudi povezano z izgradnjo poštnih zgradb in z odločitvami poštnih uprav, njihovo organiziranostjo ter stanjem okolja v katerem so se nahajala. Pa smo pri državah, politiki in še pri čem.

Žalostno je, da nekoč najbolj razširjen hobi počasi zamira. Ni več mladih zbiralcev in znamke zbirajo le še dedki in babice. Vrednosti nekoč zelo dragocenih zbirk padajo in vse več dragocene poštne dediščine konča na smetiščih. Tako začenjamo s članki na straneh e-časopisa V FOKUSU, da poskusimo ponovno, vsaj nostalgično, prebuditi zanimanje za filatelijo in zbiranje znamk.

PRENOS POŠTE PEŠ, NA KONJIH, S KOČIJAMI, …
Pošta se prenaša že od davnih časov. Poštne pošiljke, ki so predmet zbiranja filatelistov, so potovale do svojih naslovnikov na različne načine. Veliko tega je razvidno iz oznak, nalepk in žigov ter znamk, ki so na pošiljki. Drugo so izbrskali radovedni filatelisti. Prve pošiljke so se prenašale peš. In še danes je skoraj vsa pošta do naslovnika dostavljena na ta prastari način.

Hitreje je bilo s poštarjem na konju. V določenih obdobjih so bile organizirane široke poštne mreže namenjene prenosu pošiljk s konji in seveda s kočijami. Najbolj znana tovrstna služba je Pony Express (1859-1863) iz ZDA. V Evropi so najbolj razvejano mrežo vpeljali grofje Thurn in Taxis. Povezali so vso srednjeveško Evropo in raznašali pošto več kakor 400 let. Današnji izraz taxi prihaja iz oznake njihove rodbine, saj so poleg pošte prevažali v kočijah tudi potnike.

KOVINSKE KROGLE
Leta 1870 in 1871 so hanzeatski osvajalci oblegali Pariz. Poštna služba je poskušala dostaviti pošto v oblegano mesto. Pisma so zvezali v pakete in jih zašili v nepremočljive vreče. Vse pa so vložili v pocinkane kovinske krogle, ki so jim zalili stike. Krogle imenovane boules de moulins so pošiljali po Seni v mesto. Nemški stražarji so krogle opazili in preizkušali svoje strelske sposobnosti na njih. Uspeli so potopiti več kakor polovico krogel. Veliko krogel je odplavalo nizvodno od mesta. Našli so jih leta in desetletja kasneje. Francoska pošta je poskušala vsa najdena pisma dostaviti naslovnikom v letih 1882, 1910, 1920, 1942, 1951 in 1954. Zadnjo kroglo so našli leta 1968 pri Rouenu. Sodišče je določilo, da lahko najditelj M. le Grevelle zadrži dragocena pisma. Vendar jih ni smel prodati do leta 1998. V kolikor bi se v tem času našel naslovnikov dedič, bi mu moral pismo izročiti.

NI DA NI – OZIROMA VSE JE
Za prenos pošte se uporabljajo kolesa, avtomobili, avtobusi, železniški vagoni, letala, rakete, helikopterji, kamele, govedo, mačke, psi, golobi, plavajoči sodi in zaboji, ladje, podmornice, baloni, kanuji, kajaki, piroge, vozila na zračni blazini, katapulti, zmaji, droni, itd. Zagotovo sem kaj izpustil.

Najbolj nenavadno sredstvo za prenos pošte so kovinske hermetično zaprte posode za kekse (Tin-Can Post). V uporabi so bile od leta 1921 do 1932 na otočju Niuafo’ou v Tihem oceanu. Med tema otočkoma je močan morski tok. Pločevinke so povezali med seboj in tok jih je prenesel na drugo stran. To se je zgodilo potem, ko je poštarja, ki je med otočkoma Niuniu in Fono’ofu prenašal pošto s plavanjem, požrl morski pes.

Podobno so s kovinskimi sodi prenašali pošto na otočju Cocos-Keeling od ladje do obale in do brazilskega kazenskega otoka Fernando do Noronha. Vendar nikjer niso tovrstnega načina prenosa pošte označevali na pošiljkah.

Na sliki je prenos pošte s čolni ob poplavah v Windsoru (Anglija) v novembru leta 1875.

V naslednjih prispevkih bomo prikazali mnoge zanimive podrobnosti s področij prenosa pošte, izdelave in zbiranja znamk.

 Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija