Nekategorizirano

Ministrica Vraničarjeva, koliko Slovencev letno za vedno zapusti državo?

V Avstriji je zaposlenih približno  30.000 Slovencev. Imenujejo nas tudi delavci migranti. V Nemčiji jih je 10.000, v  Italiji pa kakih 20.000. V Švici je zaposlenih kakih 5.000 Slovencev . To je skupaj 65.000 ljudi. Da ne pozabim še na tiste, ki prejemajo pokojnino iz tujine. Za državo pomenimo najprofitabilnejši izvozni produkt. Dejal bi, da smo zdomci, v to kategorijo sodijo tudi dnevni delavci migranti, za Furs in ministrico Vraničarjevo kokoši, ki nosijo zlata jajca. Na letni ravni prinesemo v državo krepko čez milijardo evrov kapitala iz tujih gospodarstev, torej naposredno skozi naše prihranke, ki njih porabimo v Sloveniji. Kot glasniki te države  še nekaj 100 milijonov več. Morda bi kak ekonomist celo priznal, da  smo dodana vrednost države  Slovenije. Smo neto izvozniki, ki domov pošljemo letno milijardo evrov, torej povzročamo državni suficit.

Države ne stanemo nič, ker smo si sami našli delo na tujem, doma ga pač ni bilo oziroma je bilo naše delo skozi plače podcenjeno. Ne koristimo slovenskega zdravstva, če pa že, stroške pokrije avstrijsko zdravstveno zavarovanje. Nismo upravičeni do socialnih transferjev v Sloveniji, dobimo jih v državi izvora dohodka. V vrtcih in šolah plačujemo najvišje možne zneske. Slovenske štipendije za naše otroke? Kje pa, teh ni, ker nam kakor ne pripadajo.  In kar je mogoče še najbolj pomembno! Ne bomo siromašili proračuna Slovenije, saj bomo tudi pokojnino prejemali iz tujine. Vsi vemo, da gre neposredno iz proračuna kakšni 2 milijardi evrov za pokojnine, 20% letnega državnega proračuna dragi moji. Z nami tega stroška ne bo.
In kaj počne naša vlada z nami? Nam je hvaležna za doprinos skozi prihranke in plačano oderuško dohodnino? Večina zdomcev in dnevnih migrantov pač prihaja s  periferije in mi smo tudi tisti, ki spodbujamo domače mikrogospodarstva. Z nesmiselno davčno politiko nas Furs preganja iz države. Predvsem mlade, ki se vse bolj odločajo za trajno izselitev iz Slovenije. Ministrica Vraničarjeva, koliko Slovence letno za vedno zapusti državo?

In pomislim. Za 65.000 zdomcev in delavcev migrantov, ne vem koliko prejemnikov pokojnine iz tujine ter še enkrat toliko njihovih družinskih članov, država nima nikakršnega posluha. Za več kot 100.000 ljudi iz periferije ni bilo v Državnem zboru še nobene izredne seje ali zasedanja svetov strank.
Za Ahmada pa. Mora biti res veliko več vreden od nas. Tesla, Einstein, Darwin, Diesel v enem človeku. Vsaj občutek je tak. V Ljubljani pa iz dneva v dan dokazujejo, da za njih nismo vredni nič. Zanima jih edino naš denar. Prisilijo te, da se zaposliš v tujini, nato pa pobirajo 10, 20 ali celo več odstotkov od tvojega zaslužka. To me predvsem spominja na definicijo zvodništva.

Uroš Šinko, diplomirani zdravstvenik, zaposlen v splošni bolnišnici v Leibnitzu

Mogoče vam bo všeč