Nekategorizirano

Minister za zdravje Tomaž Ganter se je na svoje oči prepričal o razmerah v DSO Ljutomer, eno od žarišč Covid 19

Včeraj je minister za zdravstvo Tomaž Gantar obhodil nekaj zdravstvenih in socialnih zavodov v SV Sloveniji, da na kraju samem ugotovi, kaj je res in kaj ni res v povezavi z dogajanji v DSO Ljutomer, enem od štirih žarišč epidemije novega koronavirusa v domovih za ostarele v Sloveniji. Propadel je njegov poskus, da se  40 okuženih varovancev Doma starejših občanov Ljutomer preseli v ptujsko bolnišnico, zato je o teh možnostih  pospešeno iskal rešitve na terenu. Obiskal je psihiatrično bolnišnico v Ormožu, soboško splošno bolnišnico, Dom starejših v Rakičanu in na koncu DSO Ljutomer. Na vodstvo doma je antar pred dnevi  zlil  hude kritike in očitke, ki jih je pred dnevi minister Gantar usmeril, zato naj bi v domu odredil nadzor ministrstva za zdravje, minister za delo Janez Cigler Kralj, pa je potrdil, da v domu poteka tudi nadzor zdravstvene inšpekcije.

Po koncu obiska je Tomaž Gantar postregel s precej pomirjujočimi besedami, hkrati pa zagotovil, da oskrbovancev ljutomerskega doma ne bodo premeščali drugam: »Ljudje ostanejo, tudi rešitev, ki smo jo predlagali, da bi del oskrbovancev začasno selili, je bila predvidena zato, da se vzpostavijo posebne razmere v domu, se pravi glede čiščenja in razkuževanja prostorov, glede različnih con, ki so potrebne za ločevanje oskrbovancev. V kolikor je to izvedljivo brez selitve, sem bolj zadovoljen jaz in tudi sami oskrbovanci. Vsi se zavedamo, da je vsaka selitev za starejšega človeka, še posebej če ne potrebuje nujnega zdravljenja v bolnišnici, lahko še večjih stres kot sama okužba. Sama okužba pa ni in ne more biti razlog za seljenje nekoga v bolnišnico.«

V Soboški splošni bolnišnici so po pogovorih z ministrom Gantarjem javnosti namenili naslednje besede:

Današnji obisk ministra za zdravje v murskosoboški bolnišnici je potekal v konstruktivnem pogovoru o delovanju bolnišnice med epidemijo covida-19. Predstavili smo mu delovanje bolnišnice v tem času, postopno prehajanje na obravnavo ne nujnih stanj ter aktualno finančno in organizacijsko problematiko.

V sklopu problematike covida-19 smo se dotaknili tudi razmer v regijskih domovih starejših občanov (DSO), glede trenutnih razmer v DSO Ljutomer pa smo se dogovorili, da bo bolnišnica še naprej aktiven partner pri izvajanju postopkov in oskrbi oskrbovancev. Vendar le pod pogojem, da se v celoti spoštujejo in izvajajo vsi ukrepi in vsa navodila, ki jih priporoča naše zdravstveno osebje in koordinacijska skupina.

Tudi direktorju DSO Ljutomer Tomislavu Nemcu se je po pogovorih z zdravstvenim ministrom Tomažem Gantarjem kamen odvalil s srca. Sam meni, da so v DSO svoje delo dobro in kvalitetno opravili. 

“Vesel sem, da si je minister za zdravje vzel čas in obiskal nas dom, da sem mu lahko predstavil naš pogled in težave s katerimi se srečujemo pri našem delu. Ponovno sem poudaril, da smo mi bili tisti, ki smo prosili za pomoč. Znano je, dom starejših občanov pri tako nenadni razširitvi okužbe nima ustreznih virov, da bi lahko  zaustavil širjenje okužbe. Zato smo po osipu našega osebja povabili in prosili naj nam na pomoč priskočijo tisti, ki so navajeni in vešči obvladovanja kliničnega okolja ter znajo obvladovati okužbe, da pridejo sem in nam pomagajo zajeziti okužbo. To so posebni pogoji dela, mi smo jim bili in bomo ves čas na razpolago, z njimi sodelovali in naredili  kar bo stroka zaht

zaevala.

Kar se tiče zaupanja, me je konkretno zanimalo, kdo so tisti in kaj ne morejo sodelovati z mano ali nami ter kje so težave. Ugotovili smo, da so bila moja pričakovanja glede hospitalizacije tistih najbolj bolnih stanovalcev nekoliko previsoka glede na to, kako zdravstvena stroka obravnava to problematiko. Danes smo se na sestanku dogovorili, da vse te stvari prepuščamo stroki. Kot direktor doma bom naredil vse, da bo ta zdravstvena stroka, ki bo delala v našem domu, imela tako kot doslej vse  potrebne vire, da lahko zajezi širjenje okužbe z virusom SARS CoV-2. Tako pri meni, kot naših zaposlenih je vedno na prvem mestu počutje stanovalcev in zelo si želimo, da bi jih počasi lahko peljali na svež zrak, čakamo na soglasje in navodila stroke. Nujno je, da jih socialno začnemo oskrbovati na takšnem nivoju, kot smo to počeli prej in se življenje v domu vrne na stare tirnice.

Mogoče vam bo všeč