Nekategorizirano

Minister dr. Logar na virtualnem srečanju Varnostnega sveta OZN o razmerah v Belorusiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo Estonije danes udeležil virtualnega srečanja Varnostnega sveta Združenih narodov v t. i. obliki Arria, na katerem je naslovil aktualni položaj v Belorusiji. Minister dr. Logar je povedal, da Slovenija zelo zaskrbljeno spremlja razvoj dogodkov v Belorusiji po objavi rezultatov predsedniških volitev, ki niso potekale ne svobodno ne pošteno in brez opazovalcev OVSE. Minister je pozval k vzpostavitvi dialoga med vsemi deležniki v Belorusiji.

Minister dr. Logar je na virtualnem srečanju poudaril, da so nesprejemljivi nasilje nad miroljubnimi protestniki, resne kršitve temeljnih pravic, svobode govora in združevanja. Pozval je k vzpostavitvi dialoga med vsemi deležniki v Belorusiji ter predlagal tudi ponovitev predsedniških volitev z močno prisotnostjo mednarodnih opazovalcev.

Minister dr. Logar se je v svojem govoru še posebej dotaknil pomembne vloge regionalnih organizacij in posebej izpostavil  Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) kot najprimernejši forum za obravnavo krize v Belorusiji. Podprl je pobudo aktualno predsedujoče OVSE Albanije in prihodnje predsedujoče Švedske za obisk v Minsku in pogovore v Minsku z vladnimi in opozicijskimi predstavniki.

Čeprav neformalne narave je oblika Arria za delo VS OZN zelo pomembna, ker članicam Varnostnega sveta Združenih narodov omogoča izmenjavo mnenj z osebami, za katere članice Varnostnega sveta Združenih narodov menijo, da bi bilo koristno slišati njihovo mnenje, tudi s civilno družbo. Srečanja so odprta za vse države članice ZN. Uvodoma je sodelujoče ministre (iz Litve) nagovorila vodja beloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskya.

Mogoče vam bo všeč